Képeslap Ittoqqortoormiitból (nem, nem írtuk el 🙂 )

Ha az ember a következő évi nyaralását tervezi, gyorsan végigfutja az utazási irodák kínálatát: Egyiptom vagy Ciprus, Horvátország vagy Thaiföld, esetleg a Maldív-szigetek vagy amerikai városlátogatások tömkelege “kelleti magát” a kirakatban. A listán: kényelem, napfény, finom ételek és civilizált izgalmak. Persze, akit ezek egyike sem vonz, elhagyhatja a járt utakat valami egészen járatlanra…

 
 

Nehéz lesz Ittoqqortoormiitból képeslapot írni, de miután kibetűztük ennek a grönlandi zárt városkának a nevét, már élvezhetjük is a háborítatlanságát, békéjét, vadvilágát. A főként rozmárok, rénszarvasok, pézsmaszarvasok, és 450 vadászattal és lékhalászattal foglalatoskodó ember által lakott települést csupán az év három hónapjában lehet megközelíteni hajóval, a többin képtelenség kikötni ott. Ezen felül november közepétől január közepéig teljes a sötétség, ekkor a helyiek az otthonaikban ülnek, és színes katalógusokat lapozgatnak, hogy eldöntsék, milyen színűre fessék a házukat a következő évben.

A világ tetején találjuk Changtang-ot, a 4000 méter magas tibeti fennsík egyik elzárt települését, melyet a helyi nomádokon kívül csupán hópárducok, barnamedvék és vad jakok laknak. Az időjárás extrém, sok a vihar, durvák a telek, rövidek a nyarak, de aki elég bátor, hogy mindezek ellenére ott telepedjen le, annak lenyűgöző kilátásban és a különleges vadvilág megcsodálásában lehet része. Az itt élők egy jól működő barter rendszernek köszönhetően nem használnak pénzt, de mostanság ez is változóban van… hiába, no, a fejlődés megállíthatatlan.

Ha kíváncsiak vagyunk az eszkimók életére, irány Utqiagvik, mely Alaszkában található, és az Egyesült Államok legészakibb településének számít. A 4000 helyi lakos már megszokta a jegesmedvék, a jég és a hó látványát, de azt nem, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetően egyre több az eddig a környéken sosem látott állatfaj, és az is feldolgozhatatlan számukra, hogy a gazdasági fejlődés hozzájuk is berobbant. Sokan küzdenek depresszióval és az öngyilkosságok száma is növekszik – talán, ebben szerepe van a cudar időjárásnak is.

A szibériai Oymyakon hivatalosan is a világ leghidegebb lakott települése. A leghidegebb, amit ezen a településen mértek, -67 fok volt, ami, lássuk be, elég elviselhetetlennek tűnik. Aznap a turisták kedvéért felállított hivatalos hőmérőben konkrétan megfagyott a higany. Aki ellátogat erre a helyre, az a hőmérőt már nem láthatja, de elmehet a helyi termálvízhez, vagy a boltba, de van iskola is, és persze rengeteg hó. Izgi, nem?

Socotra egy különleges, és az eddig említetteknél jóval melegebb hely. A Yemen közelében található sziget érintetlensége miatt sajátos flóra és fauna alakult ki rajta. Nomád beduinokkal találkozhatunk errefelé, akik nyáron a csillagos ég alatt alszanak, esőben pedig az itt honos sárkányvér fa lombja alá húzódnak be. A sárkányvér fát a legenda szerint két gyilkosságig vitatkozó, verekedő testvérpár vére táplálta, azért lett vérvörös a fa. Hogy ebbe a sztoriba hogy keveredett bele a sárkány, azt senki sem tudja igazán.

fotó: Internet

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here