Leonardo, a furcsa zseni

“Teljesen élethűen képes állathangokat utánozni.” “Évek óta nem szól senkihez, tud egyáltalán beszélni?” “Úgy öltözik, mintha a múlt évezredből lépett volna át a mába!” Mindenkinek vannak szokatlan kinézetű vagy fura viselkedésű ismerősei, szomszédai, távoli rokonai. Sokuk csak kitűnni vágyó különc, mások nyugtalanító megnyilvánulásai mögött drámák húzódnak… és persze ritkán, de előfordul, hogy egy igazi zsenivel van dolgunk, aki mit sem törődik azzal, hogy “kilóg a sorból”.

 
 

Leonardo da Vinci sem volt egy hétköznapi jelenség. A szétszórt (valójában csak rengeteg dolog iránt szenvedélyesen érdeklődő), lassan dolgozó (igazából borzalmasan maximalista és alapos), különös viselkedésű (azaz állandóan agyaló, tevékenykedő) polihisztor évszázadokkal a kora előtt járt.

De hogy is ne tartotta volna őt furcsának a környezete? Ötven éven keresztül napi szinten boncolt (köztük 40, különböző korú emberi holttestet), anatómiai tapasztalatait pedig precíz rajzokon örökítette meg. Az emberi testet geometriai alakzatok alapján ábrázolta: a koponyát és a méhet is gömb alakúnak látta. Tükörírással készített jegyzeteit csak tükör segítségével lehet elolvasni – de egy legenda szerint képes volt az egyik kezével írni, a másikkal rajzolni.

Da Vinci életében 24 ezer oldalt írt és rajzolt tele, ebből ma 6000 oldal elérhető szerte a világon. Művei között szerepelnek vízesésről és örvényről készült tanulmányok, de olyan alapos folyószabályozási és mocsár-lecsapolási összegzést is hátrahagyott, amely ma is kivitelezhető és működőképes lenne.

Nemcsak feltaláló volt (műszaki rajzain az is érzékletesen ki van ábrázolva, hogyan működik a megálmodott masina), de kiváló matematikus, fizikus, kémikus, kiemelkedő volt az optikai, asztronómiai és botanikai tudása is, mindamellett, hogy festőként és szobrászként is kimagaslót alkotott.

Akkoriban, amikor 1519. május 2-án, 67 éves korában meghalt, az emberek átlagéletkora 28 év volt. Azaz, a titokzatos zseni, akiről bizonyíthatóan egyetlen, öregkori önarckép maradt hátra csupán, különlegesen hosszú és termékeny életet kapott itt a Földön. Talán nem véletlenül.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here