Megküzdés

“Ezek az idők, melyek meghatároznak minket!”, “Minden rosszban van valami jó!”, “Ami nem öl meg, az megerősít…”

Nem csodálom, ha eleged van a motivációs idézetekből. A helyzetet kihasználva minden guru és “influencer” úgy tolja a fekete-fehér, aranyköpésekkel ellátott képeket, mintha az élete múlna rajta.
És erre még rájön a rengeteg pánikkeltő cikk, barátnőid összeesküvés-elméletei, valamint a bezártság által okozott frusztráció. Nem csoda, ha úgy érzed nem bírod sokáig.

 
 

Viszont gondolj egy kicsit bele…

Ha a százalékokat nézed, nagy valószínűséggel túl fogod élni a krízist. (Bármilyen önzőnek is hangzik, egy pillanatig csak magadra koncentrálj.) Képzeld el a pillanatot, mikor az utolsó korlátozást is feloldják. Ne azon agyalj, hogy ez hány hét vagy hónap múlva lesz, milyen lesz a gazdasági helyzet, esetleg lesz-e még az állásod.

Arra gondolj, hogy te hol leszel ekkor. Hogyan fogod a hátad mögött hagyni ezt a pár hónapot? Semmi baj, ha az első dolog ami eszedbe jut az a megkönnyebbülés vagy talán a rettegés. Hagyd, hogy magába kerítsen az érzés, bármi legyen is az!

Most pedig visszafelé képzelj mindent, ami eddig történhetett veled. Ez különösen nehéz így, hogy nincs egy konkrét intervallum, amiben gondolkodhatsz. Ennek ellenére próbálj meg végigszaladni az összes pozitív és negatív dolgon, csodán és szörnyűségen, ami eszedbe jut. Ne nyomj el semmit!

Ha úgy érzed átfutottál mindent és “visszaérkeztél a jelenbe”, vegyél egy nagy levegőt. Valószínűleg számtalan érzés, főként rossz mint jó kavarog benned. (Ha több a jó, akkor azt ragadd meg, és örülj neki.)

Most vesd bele magad ezekbe újra, de ezúttal csak a rosszakra fókuszálj! Képzeld el, hogy az összes szörnyűség megtörténik veled, miközben egy csepp jó sem következik be.

(Ne aggódj, mindjárt fellélegezhetsz!)

És mikor ez is megvolt, térj vissza a jelenbe. Teljesen összeomolna a világod, azok alapján, amiket utoljára elképzeltél? Tényleg olyan rosszak azok a dolgok, mint amennyire először tűntek? “Életben” vagy még, maradt még miért küzdened?

A válaszod valószínűleg igen…

Ha ez még mindig falra hányt borsónak tűnik, olvass tovább: Marcus Aurelius római császár és sztoikus filozófus szerint semmi, még a legcsodálatosabb és a legszörnyűbb dolog sem jó vagy rossz. (Gondolj itt bármilyen radikális eseményre…) Csupán a felfogásunk, a gondolataink teszik őket azzá.

Ez pedig valahol azt jelenti, bármilyen lehetetlenül, kegyetlenül vagy csodálatosan is hangzik, hogy csak mi döntjük el, számunkra mi a jó és mi a rossz.

Meríts ebből erőt a karantén alatt!

fotó: Pinterest

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here