Meryl Streep – A tehetség diadala

Korunk legtehetségesebb színésznője a legtöbb kritikus szerint. Ezer módon formálta meg a nőt, anyát, és egyszer sem unalmasan. Mindenkinek van egy film a repertoárjában, amelyről azonnal a színésznő jut eszébe.

A hollywoodi álomgyárban oly módon érvényesülni, befutni, ahogyan ő, hatalmas teljesítmény. Három Oscar-díj, 17-szeres jelölés és rengeteg más díj bizonyítja, hogy a rút kiskacsákból lehet hattyú. Meryl Streep nem rút kiskacsa, de nem az a babaarcú szépség, amivel a szemölcsirtót is reklámozni lehetne. Pályája kezdetén mégis elutasították a külseje miatt. A King Kong c. filmben nem szerepelhetett, mert nem találta gyönyörű cicababának a rendező. Ő mégis előnyt tudott kovácsolni mások negatív kritikájából, ami szintén jelzi különleges személyiségét, erejét.

 
 

Sok színésznővel ellentétben, ő a színpadon is remekelt. Mi más lenne ez, mint a tehetség újabb megnyilvánulása? Nemcsak a filmkockák alaposan megszerkesztett világában alkotott maradandót.

A jobbnál jobb filmek sorában van egy, ami talán nem világrengető, nem kerül bele a filmtörténetbe, mégis jelentős a színésznő pályája során. Ez a Mamma Mia. Sokan kritizáltak a filmbeli anya és a saját valódi kora miatt. Ez csak azoknak tűnhetett fel, akik nem vették észre kellemes hangját, életigenlő, boldog játékát. Neki mindent elhiszünk: hogy fúr, farag, táncol, hogy örökkön-örökké szerelmes és fiatal tud maradni. Kell ennél több, hogy egy színésznőt a szívünkbe zárjunk?

A szív hídjai filmben maga a nő a megélt mélységeivel, kétségeivel. Mélyen húsba vágó gondolatok közt vergődik, ahogy mi is: vajon jól választottunk? Azt az életet éljük, amelyben elégedettek és boldogok vagyunk? Van-e jogunk, lehetőségünk a szerelemre tinikoron túl is?

A Vaslady élete méltán teszi fel a koronát a pályafutására, hiszen játéka mögött szinte nem is látjuk Margaret Thatchert, annyira szuggesztív a viszkiző, alzheimeres nő képe. A koronáról azonban korai beszélni, mert az idén 71 éves színésznő cseppet sem él visszafogott életet. Filmez, szinkronizál és segíti immár felnőtt lányai életét. Biztos előrukkol még számunkra jó pár meglepetéssel.

Kevesen tudnak emberek, igazi nők és anyák maradni a filmes álomvilágban. Neki sikerült.

Mindehhez nem kellett más, mint kitartás, akarat és végtelen mennyiségű tehetség. Már bátorsága, önmaga felvállalása, botox nélküli öregedése előtt is fejet hajthatunk.

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here