Mumifikálódott állatok

Ha azt halljuk, múmia, leggyakrabban az egyiptomiak szinte élethűen ránk maradt földi maradványai jutnak eszünkbe. Pedig nem is az egyiptomiak voltak az egyetlenek, de még csak nem is az elsők, akik konzerválták az elhunytakat. A kínaiak is mesterei voltak a holttestek mumifikálásában. De volt olyan is, például az inkák esetében, – akik elhunytjait a hideg, száraz éghajlat konzerválta – amikor nem is emberi beavatkozás, hanem természeti hatás miatt maradt meg a tetem gyakorlatilag sértetlen állapotban. Ami pedig még ennél is érdekesebb: a természetes mumifikálódás,a random időben és helyen meghalt emberek vagy elpusztult állatok mumifikálódása.

 
 

1960-ban például egy fába szorult, tökéletesen mumifikálódott kutyát találtak a favágók. Az eb minden bizonnyal mosómedvére vadászva mászott be a fa törzsébe, ott azonban minden bizonnyal beszorult a szűkülő járatokba, és éhen halt. A kutatók bebizonyították, hogy a fában található nedvességmegkötő csersav óvta meg az állatot a rothadástól.

2015-ben két teljesen épen maradt barlangi oroszlánbébi konzerválódott tetemét találták meg. (A Wikipedia szerint a barlangi oroszlán pontos besorolása még ma is vitatott: koponyájának alakja alapján inkább tigrisekkel rokonították, viszont a DNS-vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy inkább az afrikai oroszlánokkal állt közelebbi rokonságban. Kihalásának okai vitatottak, valószínűleg a túlzott emberi vadászat lehetett az oka.) A tizenkétezer éve kihaltnak nyilvánított állatok két-háromhetesen elpusztult példánya még vak volt, amikor rájuk omlott a barlang, és ők a romok alatt maradtak.  A szibériai jég remekül konzerválta őket, és ékes bizonyítékul szolgálnak arra, hogy ez a faj létezett. Jelenleg ezek a jégbe zárt bébik a legteljesebb állapotban fennmaradt barlangi oroszlánok a világon.

A tanzániai Nátron-tó minden bizonnyal a világ egyik legfurcsább tava. A vize az átlagnál lúgosabb, ezáltal maró és égető: gyakorlatilag halálos. Csak néhány flamingó, kisebb halfajta, és alga él meg a tóban, a többi állat elmeszesedik: sasok, galambok, denevérek, énekes madarak tetemei kerülnek elő a vízből. A szárnyasokon kívül sajnos már volt, hogy egy ember is a tóba veszett: egy helikopter pilótája volt az áldozat.

fotó: Internet

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here