Ne hagyd a forró kocsiban

Egy 45 éves belga nő a közelmúltban hat napot töltött felhevült autójában rekedve. Az elhagyatott helyen árokba csúszó sofőr olyan súlyos gerincsérülést szenvedett, hogy sem kimenekülni, sem segítséget hívni nem tudott. Annyi ereje volt csupán, hogy egy rágógumis dobozban némi esővizet gyűjtött, ezt itta meg, és minden bizonnyal így élte túl az incidenst.
Családja eltűnése után nem sokkal a keresésére indult, de csak napokkal később, nagy nehezen találtak rá a teljesen legyengült, sérült asszonyra.

 
 

A történtek – noha nyilván nem mindennapos egy ilyen szerencsétlenség – most újra ráirányították a figyelmet a kánikulában autóban hagyott idősekre, gyermekekre, állatokra.

Mivel a világon szinte minden héten meghal egy kisgyermek (legutóbb egy amerikai ikerpár) amiatt, hogy a szüleik az autóban hagyják őket, fontos újra és újra leszögezni, mire kell figyelni, ha gyermekkel vagy szőrös kis kedvencünkkel útnak indulunk.

Ne mi döntsük el, mikor van meleg. Már egy tavaszi 20 fokos hőmérséklet is elég ahhoz, hogy az egy órára autóban hagyott gyermek súlyosan kiszáradjon, esetleg hőgutát kapjon, vagy akár meghaljon.

Csak rövid időre ugrunk be a boltba, és nem akarjuk felébreszteni az alvó gyereket? Rosszul tesszük! Ha kint 20 fok van, az autóban tíz perc múlva már 27 fokot mérünk. Ha a külső hőmérséklet 24 fok, az autóban tíz rövidkének tűnő perc múlva már 31 fok van!

Az autó leállítása után, mielőtt elhagynánk a járművet, mindig nézzünk körül. Legyen ez a szokásunk. Hihetetlennek tűnik, de az autóban hagyott gyermekről néha fáradt, rohanó, vagy éppen stresszes szülei szó szerint elfelejtkeznek (volt olyan eset, hogy egy anya már repülőre is szállt, mire leesett neki, hogy nem adta le a gyermeket az oviban – azaz, a reptér parkolójában maradt, órákra bezárva.)

Mi a teendő, ha autóban hagyott gyermeket vagy kisállatot látunk? Azonnal hívjuk a 112-t! Ha a gyermek megközelíthető (tehát nem zárták be a kocsiba), vigyük árnyékos helyre, fejtsük le a felesleges ruháit és öntsük le vízzel, azaz kezdjük el hűteni a szervezetét.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here