Neked is 31 órából áll egy nap? Számoljunk!

Én már átolvastam az összes létező cikket az időbeosztásról, de tényleg. Mégsem érem soha utol magam. És ez még csak a gyerekmentes verzió.

 
 

Gondolom te sem úgy képzelted el a felnőttkorodat, hogy rohangálsz egész nap A-ból B-be, mint a mérgezett egér, aztán egyszer csak huss, beköszönt a 30., 40., 50. születésnap. Kicsit bizonyára átverve érzed magad.

Következzék egy kis matematika! Hány órából kéne álljon egy nap, hogy mindennek helye legyen? A helyes megfejtők közt kisorsolunk napi két óra tetszés szerint felhasználható szabadidőt!

 1. Munka – 8 óra

Hát igen, minden nap talicskával tolod a multis főnököd alá a pénzt, csak hogy megvehesse az új BMW-t; cserébe emberszámba sem vesz. Szomorú belegondolni, hogy napunk egyharmadát elrobotoljuk azért, hogy ne haljunk éhen és legyen tető a fejünk felett. Ez persze kapásból a legrosszabb verzió, jó kollégákkal és egy nagy adag kávéval mindjárt jobban telik az idő.

 1. Utazás – 2 óra

Kaputól kapuig akárhogy is nézzük, általában összejön a napi két óra utazás. És ebbe nagyvonalúan bele sem számoltam a reggeli készülődést, amikor próbálod szociális lénnyé varázsolni magad – több-kevesebb sikerrel.

 1. Alvás – 8 óra

Hopp, megint csak eltelt 8 óra – és még csak nem is emlékszel rá, mi történt, de szerencsés esetben minimum pajzán álmaid voltak a kockahasú munkatársaddal.  Nem mintha a 8 óra alvás annyira a mindennapok része lenne felnőttkorban – de napközben legalább egész nap úgy érezheted magad, mint egy zombi.

 1. Házimunka – 4 óra

Egy ideális világban nem egy szemétdomb várna otthon a nappali és a konyha helyén. Akárhogy osztom-szorzom, ahhoz, hogy minden csillogjon-villogjon a lakásban, minimum napi 4 órára lenne szükségem. Azt hiszem, a koszos edények helyén egy fekete lyuk rejlik, ami csak elnyeli az időmet, de a fürdőkádra kövesedett masszív retket sem 2 perc lenne lepucolni. Még jó, hogy ritkán jön a főbérlő.

 1. Párkapcsolat – 2 óra

Normális esetben szereted a párodat, és szívesen töltenél vele több időt. A napi két óra szerintem bőven elvárható lenne, mármint ha minőségi időtöltésről beszélünk. Mert az alvás, a veszekedés, a főzés közben odavakkantok valamit nem esnek ebbe a kategóriába.

 1. Evés – másfél óra

Oké, a főzést vegyük a házimunka kalapja alá. Az evésnek elvileg egy lassú, nyugodt folyamatnak kéne lennie, az öt perc alatt bekapkodott mekis csibeburgert ne nevezzük ebédnek. Reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora – napi másfél óra az életedből. Mondjuk legalább kellemesen telt.

 1. Szépítkezés – 1 óra

Bevallom, ez nálam érdeklődés hiányában elmarad, és csak a legszükségesebb, társadalom által elvárt procedúráknak vetem magam alá. Ahhoz, hogy legyenek barátaid, fürödni kell, és az sem baj, ha nem rasztásodik be a hajad a temérdek kosztól és zsírtól. Ehhez jön még deréktól lefelé a szőrtelenítés, a szemöldökszedés, a smink, a fogmosás, meg valami vállalható ruha. Egy kis profizmussal minden letudható egy óra alatt.

 1. Egészség – 1 óra

Nem azt mondom, hogy nyers tojással kevert fehérjeturmixszal indítsd a napod – de azért gondolom te is irigyled azokat akik még nem köpik ki a tüdejüket a második emeletre érve. Mivel az ember alapjáraton a természetben született, a testnek szüksége lenne a napi mozgáshoz – ehhez egy óra talán még kevés is.

 1. Család – fél óra

Igen, ők azok, akik mosolyogva integetnek vissza még arról a 2001-es fényképről. Nyilván ez egy összetett téma, de ha belegondolsz, elég durva, hogy több időt töltesz a főnököddel, mint a testvéreiddel vagy édesanyáddal.

 1. Barátok – fél óra

Őket legalább mi választjuk meg, mégsem töltünk velük elég időt. Pedig a legjobb, legemlékezetesebb sztorik mindig baráti társaságban születnek. Ehhez képest sokszor inkább helyezzük előnybe a házimunkát vagy az ügyintézést.

 1. Ügyintézés – fél óra

És ha már ügyintézés – kinek ne lenne jobb dolga, mint visszatérő vendégként a NAV-hoz vagy a kormányablakhoz járkálni?  Bizonyára te is el tudod képzelni az életed sorszámhúzogatások és szemöldökhúzogatások nélkül.

 1. Énidő – 2 óra

Újabb nevén wellness-hétvége – mert másképp ez szinte kivitelezhetetlen. Az énidődnek csak a képzeleted szabhat határt – ejtőzés a kádban, régi ismerősök csekkolása a facebookon, és persze az édesanyjuk szidalmazása. Sajnos erre tényleg csak akkor szakítasz időt, ha már mindennel készen vagy – és ez nem helyes.

És akkor most számoljunk! Akárhogy is nézem, ez összesen 31 óra – és akkor még nincs hobbid. Szóval az érzés, hogy ez így nagyon nem fair, jogos, ennyi teendőt belesűríteni 24 órába egyszerűen képtelenség. A megoldás persze lehetne egy napi 4-5 órás munkaidő – de lássuk be, előbb fogják „feltalálni” a 2 órás pihentető alvást. Addig is maradnak az elcsalt hajmosások és a rég nem látott barátok.   

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here