Nicole Kidman

Ezen a napon született Nicole Kidman Oscar- és többszörös Golden Globe-díjas színésznő, akit a vörös szőnyeg Jégkirálynőjeként is emlegetnek, de a Hideghegyen innen és túl volt, hogy például a Moulin Rouge-ban forrósította fel a hangulatot a Malom könnyű erkölcsű hölgyeként.

 
 

1967-ben született Honoluluban, ausztrál szülőktől – apja éppen Hawaii-on volt végzős egyetemista, Antony Kidman-nek így nemcsak biokémiából, de apaságból is vizsgáznia kellett egyidőben.

Háromévesen már balettleckéket vett, majd négy éves, amikor visszaköltöztek Ausztáliába, ahol dráma-tagozatos iskolákban tanul és véglegesen akkor dönti el, hogy színész lesz, amikor Margaret Hamiltont meglátja Nyugati Boszorkányként az Óz, a nagy varázslóban.

Az “Ausztrál expressz” c. sorozatban már mellékszerepet játszik, de egy évvel később édesanyját mellrákkal diagnosztizálják, ő pedig otthagyja a színészetet, hogy masszázst tanuljon, így segítve édesanyjának a mielőbbi gyógyulásban.

Ez szerencsére hamar bekövetkezik, Nicole pedig visszavált a mozira, ahol egy BMX-bicikli nyergében tekeri el a fiatal srácok fejét. De a tiniszerepek után olyan filmekben is elnyeri a kritikusok és a nagyközönség tetszését is, mint a Bangkok Hilton tévésorozat vagy a Halálos nyugalom című mozifilm. 

Aztán következik az égzengés és a “Mint a villám”, ahol összejön Tom Cruise-zal, akivel egy év múlva össze is házasodnak és két gyereket fogadnak örökbe. Szakmai karriere is egyre magasabban szárnyal, együtt dolgozik Michael Keatonnal, Val Kilmerrel, John Malkovich-csal, Sandra Bullock-kal vagy George Clooney-val és olyan rendezők dirigálják, mint Gus Van Sant vagy Stanley Kubrick – utóbbi a Tágra zárt szemekben rendezte férjével, Tom Cruise-zal egyetemben. A film nagyon jól sikerült, de a házasság ráment: az állandósuló problémák fölött már egyikőjük sem tudott szemet hunyni, így 2001-ben elváltak.

Elképesztő sokszínűsége alkalmassá teszi a teljesen különböző karakterek megformálására: ugyanolyan tökéletesen játszik romantikus komédiában (Földre szállt boszorkány), politikai thrillerben (A tolmács), fantasy-mesében (Az arany iránytű), mint horrorban (Más világ) vagy a vérfagyasztó színházas filmes drámában, Lars von Trier Dogville-jében. Az órák című filmben nyújtott alakításáért pedig megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, de a hollywoodi Arany Glóbuszt és a berlini Ezüst Medvét is.

Prózai kiválósága mellett a dallamok világában is otthon van, a Moulin Rouge c. musicalben fantasztikusan énekel – ráadásul úgy, hogy a levegővétel nem volt problémamentes, hiszen a forgatásokon olyan szorosra húzta a fűzőt a kívánt derékméret eléréséhez, hogy bordája tört. Ez évben mégegyszer nagy sikerrel engedte ki a hangját, hiszen listavezető volt a “Something stupid” feldolgozásával, Robbie Willams-szel együtt. A zenészekhez amúgy is különös vonzódást érez, hiszen 2006-ban hozzáment Keith Urban country-énekeshez, akitől két közös gyermekük született.

Amellett, hogy simán kiugrik egy repülőből vagy búvárkodik cápákkal, gyerekkorában kifejezetten félénk volt – sőt, most sem szeret egyedül tömött éttermekben megjelenni vagy kísérő nélkül partyra menni.

Az UNICEF és az UNIFEM jószolgálati nagykövete, támogatja a mellrák megelőzésére hivatott kampányokat és szervezeteket, segíti a hátrányos helyzetű gyerekeket és a rászorulókat, valamint felemeli szavát a nőket ért erőszak ellen – 2006-ban Koszovóban is járt ez ügyben.

Egy alkalommal azt mondta, ha képes lenne az időutazásra, visszamenne 13 éves korú önmagához, és a következő tanácsot adná neki: “Légy boldog!” Ha pedig előre mehetne az években, a következőt mondaná a 13 évvel idősebb Nicole-nak: “Na, ugye, megmondtam.”

Állítólag lepidopterofóbiában szenved, tehát retteg a szárnyas rovaroktól és lepkéktől: így ha lehet, ezek ne, ellenben sok áldás, szépség és boldogság szálljon rá a mai napon:

Isten éltessen!

Fotó: Internet

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here