Nyári programajánló gyerekekkel 

Hogy eszik az elefánt? Mivel tölti a napját egy viziló? Tényleg olyan magas egy zsiráf? A gyerekek tele vannak nehezen megválaszolható kérdésekkel. A legjobb hát, ha útnak indulunk, és engedjük, hogy megnézzék, megszagolják, megtapasztalják saját maguk világunk sokszínűségét.

 
 

A kezdetben vadasparkként működő, mára – az itt élő állatfajok számának növekedése miatt – Gyöngyösi Állatkertként ismert állatkert Gyöngyös belvárosától mindössze pár perc autóútra várja az érdeklődőket. A magánkézben lévő helyet leginkább a 2012-ben született oroszlánok miatt látogatják a családok, de az oroszláncirógatáson kívül lehet itt még lovagolni, állatokat simogatni, és van játszótér, ugrálóvár is. Nyáron táborokat szerveznek, és persze működik örökbefogadói program is.

Ez utóbbira Győrben is van lehetőség, ahol először 1959-ben létesült vadaspark, de egy árvíz során az állatok nagy része elpusztult. A ma látható állatkert 1985-ben nyitotta meg kapuit. Leginkább afrikai állatokat láthatnak az ide látogatók (zebrákat, antilopokat, zsiráfokat), de van Dél-Amerikai ház is tapírokkal, lajhárokkal, pampanyulakkal és vizidisznókkal. A vizi élet rajongói csodálhatják a győri állatkert akváriumát, a hüllők imádói pedig a terráriumházban időzhetnek.

A Budakeszi Vadaspark ajánlható nem csak kicsiknek és nagyoknak, de a környéken túrázni vágyóknak is. Hiszen, miután kigyönyörködték magukat a jórészt európai állatokban(háziállatokban, emlősökben és madarakban), elindulhatnak a néhány látványos túraútvonalak egyikén. Ha mégis a helyszínen időznének, kihagyhatatlan a ‘80-as évek végén épült kilátó, ahonnan beláthatjuk a karámokat, amelyekben gímszarvasok, dámvadak, muflonok és vaddisznók élik mindennapjaikat, de tüzet is rakhatunk a Vadaspark pihenőparkjában.

A Kecskeméti Vadaskert az ország legkisebb állatkertje, kár lenne azonban a területi nagyság alapján ítélni: van itt tigrisház, nagymacskaház, medveház, és egy madárkórház is, amely ugyan nem látogatható, de számtalan sérült állat kerülhetett vissza természetes élőhelyére az itt dolgozók szaktudásának és gondoskodásának köszönhetően. Minden kontinensről vannak itt állatok, úgyhogy kis hely bejárásával nagy tapasztalatokkal lehetünk gazdagabbak, ha ellátogatunk Kecskemétre.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here