Összeomlás

Túl sok volt ez neki. Negyed év alatt új munkakörbe helyezték – két évvel a nyugdíjazása előtt lett egy rideg, munkamániás főnöke, aztán elköltözött a fia, igaz, hogy csak a szomszéd nagyváros kollégiumába, de akkor is… néha úgy érezte, az agya egyszerűen katapultálni fog a koponyáján keresztül. Kész, vége, felrobban. Talán jobb is lenne… Nem, ilyenre még gondolnia sem szabad… nem folytatódhat a családi hagyomány. Az utolsó öngyilkos az anyja volt, de ezzel vége, ő nem lép elődei útjára, ezt eldöntötte.

Korán sötétedett. Ez sem tett jót a lelkének, tudta jól. Csütörtök este volt, és már csak egy nap választotta el őt attól, hogy újra valami neszezés, esetleg egy kis hangzavar költözzön a lakásba – a fia megígérte, hogy minden pénteken hazajön Szegedről. El is határozta, hogy vesz egy kis sütit a közeli cukrászdából, hadd örüljön a kölyök. 

 
 

Aztán valahogy csak a trafikig jutott, és, noha korábban sosem ment be, most nagy bátran benyitott. Bort kért, de a pult mögött álló nő rögtön zavarba is hozta kérdésével… “Hát, nem is tudom, talán vörös… Édes. Jó, a többit magára bízom. Ja, az jó lesz… Meg legyen egy üveg pálinka is” – hadarta egy szusszra, talán akkor nem annyira feltűnő. Leszegett fejjel kotort a pénztárcájában, majd a csörgő-koccanó szerzeményekkel a kezében kiosont a sötét utcára.

A könyvtár előtti park így október táján egyáltalán nem volt hívogató – sőt, a szélben bólogató bokrok melletti padok nyirkosnak hatottak, ő mégis leült egyre. Bosszankodva vette észre, hogy a bor nem csavaros, hanem parafadugós, így a pálinkát nyitotta meg.

A park sötétjénél már csak múltból előtörő gondolatai voltak feketébbek – és ami még félelmetesebb, egyre mohóbban támadtak: kóstolták, marcangolták a lelkét.

Vacogni kedzett. Öklendezett és remegett. “Jól van, asszonyom?” – szólította meg egy óvatos hang. “Vegye vissza a pulóverét és a nadrágját, így meg fog fázni! Hívtam magához mentőt, addig jöjjön be a könyvtárba!” 

A kollégiumi szekrényen hagyott mobilon ismeretlen szám próbálkozott. Végül csak egy sms-t hagytak hátra: “Kedves Bence, az édesanyja kórházba került, hívjon, amint tud!”

fotó: Pinterest

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here