Öt dolog, amit a kutyád mondani akar

Négylábú, szőrös pszichológusok. Így is jellemezhetnénk a kutyákat, akik bizonyítottan rengeteg rázós szituációt meg tudnak oldani: alkalmazzák őket bántalmazott gyermekek félelmének feloldásához, idős emberek depressziójának csökkentéséhez, betegek gyógyulásának felgyorsításához… Az ebek viselkedésükkel sokkal több mindent elmondanak, mint amire mi gondolnánk, ezt a szakemberek is alátámasztják. Ha tehát valaki jobban meg akarja érteni kedvencének érzéseit és viselkedésének okát, jobb, ha nyitott szemmel és szívvel közelít felé.

 
 

A kutyák remekül átveszik az érzéseinket. Ha letörten, fáradtan, stresszesen érünk haza a munkából, rövidesen ők is lenyugszanak, és búsan fekszenek a lábunknál. Ugyanez fordítva is működik, ha a kutyánknak épp “pénteki hangulata” van, elég, ha széles mosollyal és fürgén odamegyünk hozzá, és megdögönyözzük, az állat jobb kedvre derül, és felélénkül.

Nem tévedünk, ha azt hisszük, hogy a kutyánk hozzánk tartozik. De az is igaz, hogy mi is az adott kutyához tartozunk: valamennyire a tulajdonuk vagyunk. Ha kis kedvencünk a lábunkra ül, azzal birtoklást fejez ki: ez az ember az enyém, ráülök, hogy átvegye a szagomat, hogy meg se közelítse más állat! Ha kell, megvédem, mert ő az én gazdám!”

Ha az eb elkezd otthon az asztal körül rohangálni, vagy szétrágja a szék lábát, azzal egyértelműen kifejezi, hogy unatkozik. Fajtától függően több-kevesebb mozgásra van szükségük a szabadban: egy vadászkutyától nem várhatjuk el, hogy passzívan, a lakásban fekve töltse el napjait. Nagyjából napi 40-60 percnyi mozgásra, és negyed órányi viselkedési tréningre van szükségük ahhoz, hogy később a négy fal között kiegyensúlyozottak legyenek. Az otthoni szórakoztatásukhoz úgy járulhatunk hozzá, ha egy pet palackba bedobunk néhány jutalomfalatot, elcsavarjuk az üveget, rátesszük a kupakot, aztán rábízzuk a kutyára: szerezze meg az eledelt… egy ideig lefoglalja, és teljesen lefárasztja a feladat.

Néhány házi kedvenc még azt is jelzi, ha megromlott az egészségünk. Köztudott, hogy az ebek betaníthatóak arra, hogy megtalálják a drogot vagy a bombát, de nem árt tudni azt is, hogy képesek jelezni egy epilepsziás rohamot, vagy egy cukorbeteg személy vércukrának vészes süllyedését is. Egyes kutyák ezen felül megérzik a rákos sejtek kóros elburjánzását is. Nem csak a mások, de a saját betegségüket is képesek kommunikálni felénk: ha nincsenek jól, azonnal jelzik nekünk: nem játszanak, agresszívek, vagy éppen nem jó az étvágyuk.

A kutyák a hangunk tónusából értenek. Ha tehát meg akarunk valamit értetni kedvencünkkel, legyünk határozottak. Ha valamit tiltunk, rövid, erős hangon tegyük ezt, így az eb jobban reagál majd, mintha kedvesen kérnénk tőle, hogy viselkedjen. A másik fontos dolog, hogy azonnal dicsérjünk vagy szidjunk, amikor megtörtént az eset. A kutyák ugyanis nem sokkal a dicséretes vagy éppen káros tett után már nem emlékeznek rá, mit tettek, és nem értik, miért dicsérjük vagy szidjuk őket.

#nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here