Pisztolyszobor John Lennon emlékére

Nagyhatalmúak és kisemberek harcolnak időről időre a területért, a jogaikért, a természeti kincsekért, vagy bármiért, ami nem az övék, de úgy érzik, hogy nekik joguk van hozzá. Mindeközben híresek és hétköznapi hősök harcolnak a háborúskodás ellen: vannak, akik törvényhozással, mások éhségsztrájkkal vagy éppen leprások megmosdatásával. Mindkét oldalnak megvan a maga igazsága, érvei, története. John Lennon harcos életéről is lehetne vitázni, de az biztos, hogy a maga idejében ő igenis a béke harcosa volt, azzal küzdött, amivel rendelkezett: a tehetségével, a szavaival, a jellemével. És, ahogy sok békeharcos, ő is erőszak áldozatává vált. Mark David Chapman, egy elmeháborodott rajongója lőtte le az akkor még csak negyvenéves zeneszerző-énekes-gondolkodót.

 
 

A svéd Carl Fredrik Reuterswärd egy szoborral adózik John Lennon emlékének. A görcsre kötött csövű giga nagy bronz magnum pisztoly az égnek meredve hirdeti: az erőszak, a gyilkosság nem old meg semmit, csak arra “jó”, hogy valaki Istent játszva kioltson egy emberéletet.

A bronz alkotás John Lennon halálának évében született, és 1993 óta az Erőszakmentes Projekt szimbóluma: ez a nonprofit szervezet az erőszakmentes neveléssel foglalkozik.

Az eredeti New Yorkban, az ENSZ központja előtt áll, de ezen kívül 31 országban állították ki másolatát, többek között Svédországban (több városában is), Kínában, Németországban, Mexikóban, és Dél-Afrikában.

Fotó: Internet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here