Salma Hayek férje, az Arnault család és világszerte összefogtak Párizsért

François Pinault (Salma Hayek férje) 100 millió eurót, azaz hozzávetőlegesen 35 milliárd forintot ajánlott fel a tegnap lángba borult Notre-Dame helyreállítására – a katedrális teljes tetőszerkezete a lángok martalékává vált a tragikus tűzvészben.

 
 

A házaspár szívének nagyon kedves a francia főváros és a Notre-Dame különösen, hiszen 10 évvel ezelőtt a székesegyház közelében mondták ki a boldogító igent. Pinault amúgy annak a cégcsoportnak főnöke, amely olyan luxusmárkákat tudhat magáénak, mint az Yves-Saint Laurent, a Gucci vagy az Alexander McQueen.

Aztán sorra érkeztek a nagylelkű és egyre nagyobb összegű felajánlások, az Arnault család – akik tulajdonosai többek között a Dior, Givenchy, a TAG Heuer vagy a Dom Perignon luxusmárkáknak is – már 200 millió euróval járulnak hozzá a restaurálási költségekhez.

Az egész világ megmozdult Párizsért, valamint az európai és egyetemes kultúráért, az Európai Tanács elnöke az összes tagállamot segítségnyújtásra kérte. De gyűjtést indított a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is és közleményükben szolidaritásukat fejezték ki a francia nemzettel és a katolikus közösséggel.

A székesegyház alapkövét 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, majd ezután 157 évig építették, a francia forradalom után pedig újjá kellett építeni, ezek a munkálatok 1845 és 1878 között folytak.

Párizs ékköve, a legismertebb gótikus stílusú templom tegnap pedig lángokban égett. Persze, voltak, akik különböző politikai, vallási üzeneteket vagy jóslatokat fogalmaztak meg a tragédia kapcsán, de a remélhető többség az összefogás és együttérzés harangjait kongatta a vészjelzések helyett.

Miasszonyunk, arra kérünk, hogy párizsi székhelyed mielőbb újra teljes pompájában álljon az Île de la Citén, hogy továbbra is megcsodálhassuk mi és a következő nemzedékek egyaránt.

És könyörögj Mindannyiunkért. Ámen.

fotó: Internet

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here