Szétszórt vagy? Néhány kis lépés és megváltozik az életed!

Állítólag a nők egyszerre több mindenre is képesek koncentrálni. Állítólag. Jómagam örülök, ha egyvalamire sikerül összpontosítanom.

 
 

És gyanítom, nem vagyok ezzel egyedül. Gondolom te is irigykedve nézed azon ismerőseidet, akik mindig, minden körülmény közt ott vannak a toppon. Te meg annak is örülsz, ha megtalálod a zoknid párját. Egyes szakemberek úgy vélik, ez sokszor annak köszönhető, hogy a szétszórt egyént gyerekkorában „rövid pórázon tartották”, felnőttként pedig túlzottan megörült a rá szakadt szabadságnak.

Gyakoribb és reálisabb indok viszont a túlterheltség, a stressz, de az is előfordulhat, hogy egészségügyi okok húzódnak meg a háttérben. Sajnos a megváltást én sem tudom elhozni neked; az a fránya zokni holnapra sem valószínű, hogy előkerül. Apró trükkökkel viszont bármikor tudsz segíteni magadon.

Próbálj meg lenyugodni! Ha kapkodsz, azzal gyakorlatilag össze-vissza futkosol, de végül ugyanoda térsz vissza, és nem haladtál semmit. Végy egy mély levegőt, és tiszta, hideg fejjel gondold végig újra! Nyugalmi állapotban minden gördülékenyebben megy. Melletted szólva, ez nem feltétlenül a te hibád. Nem is gondolnánk, mennyire hatással vagyunk egymásra – egy idegbeteg főnök gyakorlatilag megmérgezi az összes kollégát, aminek egy hatalmas káosz lesz a vége.

Rendszerezz! Ha azt sem tudod, hol hagytad a kocsikulcsot és a fésűt sem találod, hogyan várhatod el magadtól, hogy komolyabb dolgokkal is megbirkózz? Keress a lakásban minden fontosabb tárgynak egy kijelölt helyet! Sokkal jobban fogod érezni magad, ha egyből mindent megtalálsz, és nem kell még ezen is reggelente 5 percet feleslegesen görcsölni. Ha ez megvan, írd össze a teendőid listáját. Ha jól sejtem, nem fért ki egy A4-es lapra. Muszáj szortíroznod, de legalábbis prioritási sorrendet állítanod – nem dől össze a világ, ha valami egyszer kimarad.

Fogadd el, hogy csak lépésenként tudsz haladni. És azt is, hogy hibázni fogsz, mert ha ilyen beállítottságú vagy, az kicsit olyan, mintha állandóan a lehetetlennel viaskodnál. Meg kell értened, hogy valakik így születtek, te viszont más képességek birtokában vagy. Az összeszedettség szerencsére nem egy szupererő, hanem egy fejleszthető tulajdonság.

Ó, de én amúgy is ilyen vagyok! Az megvan, hogy ha valamit minél többször ismételsz (legyen az igaz vagy hazugság), annál inkább elhiszed? Eredetileg talán nem is lennél ennyire szétszórt, csupán elhiteted magaddal. Ja, és az összeszedett ismerőseidnek érdekes módon mindig vannak kisebb-nagyobb célkitűzéseik, amihez tartják is magukat! Nem kell holnapra megtalálnod életed fő célját, de kisebb feladatokat azért nyugodtan kitűzhetsz magad elé. Fontos, hogy megadd a pontos határidőt, és valóban vágynod kell az elért célra (Nem fogod letenni a jogsit, csak mert ciki, hogy már mindenkinek van. Valószínűleg szimplán elvagy nélküle is.).

Nem kötelező elmenni az agyturkászhoz, de ha régóta és súlyosan szétszórt vagy, akkor annak valószínűleg lelki okai is vannak. Általában van valami kísérőjelensége (pl. depresszió), ami miatt már egyébként is érdemes egy kitérőt tenni a pszichológushoz. Könnyen lehet, hogy nem egyszer próbáltad már összeszedni magad, valahogy mégis kifolyt a kezed közül az irányítás. Egy bónusz segítség nem árthat.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here