Sziklák, nemcsak sziklamászóknak

Közhely, de igaz: Magyarország tele van elképesztő természeti csodával – nem lehet megunni. Akinek idén végképp elege van a hőségből, de nem jut el a tengerig, jobb, ha átböngészi ajánlónkat – akad itthon néhány lenyűgöző szurdok, ahol egy kisebb-nagyobb séta alatt egészen jót hűsölhetünk.

 
 

Itt van például a Remete-szurdok, amely Máriaremete és Remeteszőlős között húzódik. Esős időben nem ajánlott ide ellátogatni, de egyébként remek és népszerű kirándulóhely. Alig fél órányi járásra pedig közel húsz, 1974 óta természetvédelmi területnek számító, karsztvizek által formált barlangokat találunk.

A Rám-szakadék sem kevésbé népszerű: évente 60 ezren döntenek úgy, hogy megcsodálják a Visegrádi-hegység szikláit és vízeséseit, és végigsétálják a 35 méter mély szakadékban húzódó útvonalat, amelyen korlátok és létra segítségével közlekedhetünk.

A nagyobb útra vállalkozóknak érdekes lehet a Kőszikla-szurdok, amely Zalakarostól 22 km-re található és várja mindazokat, akik a homokkőbe vájódott sziklafalak látványában szeretnének gyönyörködni. Csapadékos időben pedig egy igazi ritka természeti jelenséget, a könnyező falat is láthatja az arra kiránduló.

Salgótarjántól 30 km-re találjuk a Palóc Grand Canyont, azaz a Paris-patak 15-20 méter mély szurdokát. Itt több millió éve még folyó kanyargott, mára azonban az év nagy részében száraz, a csapadékos időszakokban pedig vízesésekkel tarkított a táj.

Fotó: Inernet

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here