Természetesen véres kérdések

Szerintem nincs olyan nő, akinek ne késett vagy maradt volna ki a menzesze – ilyen-olyan okoknál fogva. Annyit leszögezhetünk, hogy a menstruáció elmaradásának okától függetlenül ez mindenképpen borzasztóan ijesztő, aggodalommal tölti el az érintetteket, és az okok felderítése nem tűr halasztást! Utóbbihoz próbálunk nyújtani egy kis segédletet – ami azonban nem váltja ki, hogy szakértőt vonj be, ha ezzel a problémával szembesülsz!

 
 

1. Nyilvánvaló okok
Ilyen például a pubertás előtti életkor, a várandósság, a szülés utáni időszak és a változókor, amelyeket nem is nagyon részleteznék – de ezekben az esetekben is orvoshoz kell fordulni, nehogy félrediagnosztizáld magad!

2. Fogamzásgátló tabletták/injekciók
Igen, a fogamzásgátlóknak van egy olyan alcsoportja, amely nem tartalmaz ösztrogént, csak gesztagéneket (a progeszteronhoz hasonló hormon), és kvázi megszüntetheti a menstruációt. Nos, ez igazán üdítően hangzik, de ne hunyjunk szemet a negatív mellékhatások felett sem! Hogy a legenyhébbet említsem: ezek a tablettafajták elég durván elnyomják a libidót, mivel nincs bennük ösztrogén.

3. PCOS
A PCOS-nek, avagy a policisztás ovárium szindrómának csupán egy tünete a sok közül a menstruáció ritkulása, esetleg kimaradása. Figyelmeztető jel lehet még az extrém szőrösödés, illetve a bőr pattanásosodása és a túlsúly is. Kialakulását a petefészek kérge alatt sorakozó ciszták (megérni akaró, de nem tudó petesejtek) okozzák. A tünetek kellemetlenségénél már csak a nem kezelt PCOS szövődményei lehetnek súlyosabbak, melyek között a meddőség is szerepel. Ezért nagyon fontos, hogy amint felmerül a gyanú, fordulj orvoshoz!

4. Hüvelyfertőzések
A hüvelyfertőzések rendkívül változatos tünetekkel jelentkezhetnek, melyek közül leggyakoribbak talán az égő, viszkető érzés és a szokatlan színű/szagú/állagú hüvelyi folyás. Ám némely baktérium/gomba (pl. a candida) vérzészavart is okozhat, így ha ilyen tüneteket észlelsz, akkor is azonnal irány az orvos – még mielőtt súlyosbodnának a tünetek.

5. A hormonrendszer valamely szervének diszfunkciója, megbetegedése
Ha kimarad a menstruáció, könnyen lehet, hogy valamely hormontermelő szerv (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvesék stb.) nem működik megfelelően, vagy megbetegedett. Ilyenkor hormonvizsgálatot kell végeztetni, hogy ezt kizárhassuk.

6. Lelki okok
A stressz, a szorongás mind-mind hatással vannak a ciklusodra. Ha már hónapok óta munkahelyi problémák nyomasztanak, vagy esetleg folyamatos konfliktusok jellemzik a párkapcsolatodat, ezek is simán okozhatják, hogy elmarad a menzeszed. Szóval, egy nyomós okkal több, hogy felszámold az életedet megkeserítő nehézségeket.

+ 1 Túlzásba vitt diéta/edzés
Bizony, a fentiek is (éppen úgy, mint a túlsúly) okozhatják a menstruációs ciklus felborulását és a mensi megszűnését. Tehát, ha minden egyebet kizártál, de közben Rambóként nyomod az edzőteremben, mellette pedig eszeveszetten diétázol, itt az ideje picit lassítani!

Egy szó, mint száz: a havi ciklus felborulása minden esetben valami komoly dolgot jelez – ha nem is minden esetben negatívat – lásd állapotosság -, ezért ne halasztgasd az okok felderítését! A szövődmények nagyon komolyak lehetnek, főleg a PCOS és a hormontermelő szervek betegségei esetén, szóval, ha a legcsekélyebb gyanú is felmerül benned, irány a doki!!!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here