Több, mint téli lehangoltság

Néhány extra kiló hasi tájékon, morcos reggelek, a szociális kapcsolatok háttérbe szorulása… télen ezek mindegyike teljesen normális jelenség. Van azonban pár intő jel, amely arra utal, hogy az átlagnál jobban megzuhantál ezekben a téli hónapokban…

Irritálnak az emberek? Hát persze. Reggel, amikor mindenki nagykabátban nyomul a villamoson, aztán, amikor egy autós felcsapja rád a koszos latyakot… persze, hogy tök bosszantó! Ha azonban a rosszkedv átcsap folyamatos türelmetlenségbe és állandó frusztrációba, az már több, mint egy szokványos téli lehangoltság!

 
 

Legszívesebben ki sem kászálódnál az ágyból? Nincs ezzel baj! Akkor kezdj el aggódni, és jobban figyelni magadra, ha sem reggel, sem este nem érzel magadban annyi energiát, hogy a szokásos dolgokat – akár a kuka levitele vagy a kutyád megsétáltatása – elvégezd!

Egy kis túlsúly sem a világ legnagyobb tragédiája… azonban, ha a téli hónapokban gyakorlatilag csak a zsíros, cukros ételeket kívánod és falod, nem vezet jóra! Tudd, hol a határ!

A sötét órák felborítják a bioritmusodat – nehezebben merülsz álomba, reggel pedig leverten ébredsz. Ha ez állandósul, komoly veszélynek – koncentráció-zavarok, depresszió – vagy kitéve! Kérj segítséget, amíg nem történik komolyabb baj!

Introvertáltként letargikus hangulatba kerültél, nyitottként pedig inkább otthonülővé váltál? A télnek vannak efféle negatív hatásai, ne aggódj! Mindig az a fontos, hogy figyelj a jelekre, és, ha már komolyabb tüneteket fedezel fel magadon, merj orvoshoz, terapeutához, vitaminos dobozhoz, vagy egyéb segítőhöz fordulni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here