Végre vége a télnek, így nyugodtan olvashatunk a jégről

A jégről legtöbbször a hibernált, élettelen téli világ jut eszünkbe. A jég azonban sokkal több, mint rideg keménység: a természet vagy az emberi kreativitás gyakran lélegzetelállító csodákat alkot belőle.

 
 

Itt van például a fukushimai jégfal. 2011-ben hatalmas cunami és földrengés sújtott le a japán atomerőműre. Hatása még ma is érezhető, mely közül a vízszennyezés a legsúlyosabb. 2017-ben a kormány ki is dolgozott egy tervet az atomerőműből szivárgó radioaktív víz talajvízbe jutása ellen. 30 méter mélyen és több mint másfél kilométer hosszan a föld alatt jégfalat, egy állandóan fagyasztva tartott földréteget alakítottak ki. A tervnek persze voltak kritikusai is, nem is csoda, hiszen a várt hatást valóban nem érte el: a radioaktív anyag továbbra is borzasztó mennyiségű vizet szennyez naponta. A jégfal nélkül ugyan rosszabb lenne a helyzet, de így sem túl rózsás.

Sokkal könnyedebb, mégis szokatlan területen használta fel a jeget egy norvég fesztiválszervező csapat. 2018-ban megrendezték a Jégbe zárt Zenefesztivált, ahol az egész színpad, de még a hangszerek is a helyi gleccserek lefagyasztott vízéből készültek. Sokan megdöbbentek, hogy a jéghangszerek – hárfák, gitárok, dobok – hangja mennyire hasonlít az eredetiekéhez: csupán egy kicsit puhábban, lágyabban szólalnak meg.

Kínában nem csak egy színpadot, de egy egész várost építenek meg jégből: minden évben megrendezik a Harbin Nemzetközi Hó- és Jégfesztivált. A projekten dolgozók komplett kastélyokat, vagy magát a Colosseumot kreálják meg fagyott tömbökből, ami már maga is varászlatos… de a java még csak most jön: az éjszakai kivilágításban ez a város hihetetlen mennyiségű néznivalót ad. Ha a turista már eleget nézelődött, részt vehet a hagyományos programokon is: jeges vízben úszhat, tömeges esküvőn vehet részt, vagy akár benevezhet egy hószobor készítő versenyre…

fotó: Internet

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here