Végül is igaz…

– Ti elhiszitek, amit mondott? – kérdezte a cigiszünet végén az egyikük.
– Ki, Miki? Hogy egy kastélyban nőtt fel? Hát hogy hinnénk már el? – torkolta le rögtön a főkolompos a fehér köpenyes tanoncot.
– Valami nem stimmel vele, az tuti.

A kis cukrászda új munkatársa, Miki nem kevés agyalnivalót adott a többieknek. Tele volt érdekes sztorikkal, amelyekre simán rá lehetett volna mondani, hogy hazugság… ha nem adta volna elő olyan félelmetesen meggyőzően. A gyermekkori kalandokat a kastélyparkban, ahol a nagybátyjával élt, aki nagy vadász volt… Aztán a Párizsban töltött évet, ahol is egy idős nő, gondozásért cserébe pompás manzárdszobában szállásolta el… A budai kis lakást, amelyet egy nyereményből vett… 

 
 

Próbálták megfogni, faggatni, vissza-visszakérdezni, de Miki mesterien válaszolt meg mindent. Volt ideje tökélyre fejleszteni a lódításokat úgy, hogy a végén már ő is egészen elhitte… hiszen végül is igaz volt.

Mert valóban kastélyban nőtt fel… amelyben gyermekotthon működött, és ahová a nagyanyja vitte be ötéves korában. A vadász nagybácsi is létezett, csak nem az ő rokona volt, hanem a kisváros egyik legmenőbb gyerekéé. Franciaországban is eltöltött egy évet, de nem egy fűtött kis szobában, hanem hol itt, hol ott, és utcazenéléssel szedte össze a sovány falatokra meg a piára valót. És tényleg Budán lakott, de ötször kellett volna újjászületnie ahhoz, hogy meg tudjon venni egy saját kis lakást… 

Már akkor sem mondott igazat, amikor nem volt tétje a dolognak – ezzel védte önmagát, és szórakoztatta a többieket. Talán sosem derül ki, hogy ki is ez a cukrász srác valójában, ha nincs az az ominózus telefonhívás… egy cigiszünet alkalmával csörrent meg a zsebében, Miki pedig meglepetten felvette a kütyüt.

Pár igen és nem után Miki arca egyre vörösebb, szeme pedig egyre könnyesebb lett. A többiek feszülten nézték, ahogy a mindig magabiztos hencegő összeomlik a szemük láttára. Annyira megilletődött, hogy amikor letette a telefont, még füllenteni is elfelejtett:

Egy nő hívott. Azt mondja, ő a húgom. Most lett nagykorú, és kutatni kezdett a családja után. Találkozni akar velem – bökte ki lassan.

A többiek megrendülten állták körül. Rájöttek, miért is hazudozott nekik Miki, és már nem haragudtak rá, hanem együttéreztek vele.
– Eljött az igazság ideje, ember. Nézz szembe a valósággal – dörmögte a főkolompos, és biztatásul hátba veregette Mikit.

fotó: Pinterest

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here