Vulkánba esett emberek

Az embereket mindig is vonzotta a természet. Mivel nyughatatlan és kíváncsi egy faj vagyunk, meg sem állunk a grandiózus, magas vagy éppen mély, forró vagy esetleg jeges tájakig, és csak csodáljuk az előttünk elterülő szépségeket.

 
 

A vulkánok kifejezetten előkelő helyen vannak a meghódítandó területek listáján: pedig korántsem biztonságos egy forró lávával teli, mozgó hegyi árok, de még egy alvó vulkán sem, mely akár több száz méter mély is lehet. Sokan azonban fittyet hányva a veszélyekre, megmásszák a vulkánokat… és bele is zuhannak.

Az olaszországi Pozzuoli melletti vulkán lett a vesztőhelye egy családnak. A szülők két fiukkal 2017 szeptemberében vágtak neki az útnak: megpróbálták meghódítani a páratlan látvánnyal kecsegtető alvó vulkánt. Noha 1198 óta nem tört ki, a vulkánban még mindig forró kénsav fortyog. A 11 éves fiú a séta során beszorult egy résbe, ahonnan természetesen a szülei kétségbeesetten próbálták kihúzni. Ekkor azonban ők is beleestek a szakadékba, és a felszálló kénes füstöt belélegezve ők is odavesztek. A sokkoló tragédiát a hétéves fiú élte túl csupán.

A 38 éves kaliforniai Gregory Michael Ure egészen különös módját választotta az öngyilkosságnak. Mivel nagyon szerette Hawai’it, elutazott oda, felmászott egy vulkánra, és belevetette magát. A hátizsákját néhány arra túrázó találta meg, és azt hitték, a férfi egy tragikus baleset áldozata lett. A személyes iratai közül azonban előkerült egy búcsúlevél, és a nyomozás is megállapította, hogy a férfi önkezével vetett életének.

Sajnos nem ő volt az egyetlen, aki egy vulkánba vetve magát dobta el az életét. Az 1920-as és 30-as évek során a Japán egyik kis szigetén lévő vulkáni Mihara-hegyen szinte minden nap meghalt egy ember. Húsz éven át, minden nap belevetette magát a vulkánba valaki, aki nem akart már többé ezen a Földön élni. Így tett 1933 februárjában Kiyoko Matsumoto is, a lány, aki egy iskolatársnőjébe szeretett bele. Akkoriban azonban Japánban az azonos neműek közötti szerelmet súlyosan elítélték. Ezért a leszbikus pár úgy döntött, felmászik a vulkáni hegy tetejére, majd Kiyoko belevetette magát a szakadékba, ahol a forró láva elevenen elégette a szerelmes nőt.

Azért, hogy ne csak efféle rémtörténeteket említsünk: volt, aki csodálatos módon túlélte a vulkán belsejében tett látogatását. A tanzániai vulkán Ol Doinyo Lengai (amely maszájul azt jelenti, az Isten hegye) például “bevett és kiköpött” egy maszáj férfit 2017 augusztusában. A turistacsapattal érkező maszáj férfi szerencsétlenül lépve beleesett a vulkánba: súlyosan megégett ugyan a karja és a lába, de csodálatos módon saját erőből mászott ki a szakadékból. Hogy hogyan történhetett meg ez? Az Ol Doinyo Lengai egy “szokatlanul működő” vulkán, melynek nem olyan forró a lávája, mint a többinek – persze, azért az átlag testhőmérséklethez képest igen magas – , és az egész egy lassan kavargó massza. A fickó erre a stabil anyagra tette fel a táskáját, majd felmászott rá, és kiküzdötte magát a kráterből.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here