10 biztos módszer, hogy elpusztítsd az agyad

Akarva-akaratlanul, de pusztítjuk agyunkat – noha az az idő előrehaladtával, pontosan tíz évente öt százalékkal – amúgy is zsugorodik. Mégis hogyan? Hát, így:

 
 
  • Mozgásszegény életmód. Nos, igen. Az a fránya sport. Mindenki ezzel jön. Talán nem véletlenül? Napi fél óra mozgás segít nem csak a végtagjainknak, a szívünknek, de az agysejtjeinknek is abban, hogy egészségesen és frissen működhessenek.
  • Az agyserkentő pirulák jók. Mármint azoknak, akik gyártják és forgalmazzák őket. Érdemes végiggondolni, hogy, – még akkor is, ha látszólag csak természetes összetevőkből állnak, – az agyserkentő tablettáknak bizony káros mellékhatásai is lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy más, általunk beszedett gyógyszerrel együtt esetleg még kárt is okozhatunk magunknak.
  • A dohányzás káros. Nem csak az agyunk, de minden más szervünk megsínyli, ha cigizünk. A nikotin káros az agykéregre is, így, ha füstölünk, veszélybe keverjük a nyelvekért, észlelésért és emlékekért felelős szervünket is.
  • Az alkohol egészséges. Persze, csak mértékkel. A mérték pedig egyes kutatások szerint napi két pohár pia. Ha ennél többet iszunk, az magas vérnyomást okoz, amely stroke-hoz vezet. Mivel az agy akkor működik jól, ha jó a vérellátottsága, ezért, ha a szívünket kicsináljuk, az agyunkkal is végzünk.
  • Az agyunknak szüksége van cukorra. A szervezetünkbe bevitt cukor fele rögtön megy is az agynak, hogy jól tudjon működni. Az ember azonban képes sokkal több cukrot fogyasztani, mint amennyire szüksége volna – ezek a rossz minőségű cukrok azonban már nem tesznek jót a szervezetnek.
  • Alvásra mindenkinek szüksége van. Hiába is tagadja a tényt vagy hiszi az ellenkezőjét. Az alvásmegvonás depresszióhoz, falási rohamokhoz vezethet – ezek pedig roppant mód károsítják az agyat.
  • A szociális kapcsolatok stimulálják az agyat. Tehát a családi beszélgetős ebédek, vagy a baráti séták az erdőben nem csak jó érzéssel töltenek el, hanem szó szerint jót is tesznek az egészségünkkel.
  • A 2-es tipusú diabéteszre kapott gyógyszerek rendszeres szedése kardinális kérdés, ha az agyunk egészségéről van szó. Aki fittyet hány a cukorbetegségére, annak később súlyos következményei lehetnek – visszafordíthatatlanul roncsolódhat az agya és az erei.
  • Agyunknak az egészséges működéshez szüksége van új információkra, impulzusokra. Így az élményszerzés, a gondolkodás, az olvasás, a tervezgetés mind-mind nélkülözhetetlenek az agyunk formában tartásához.
  • Rengetegen használnak kannabiszt. Sajnos, fiatalok is, akiknek a szervezetét még inkább károsítja ez az egyébként ellazulást, jó érzést, fájdalom-mentességet garantáló szer. Öröm az ürömben, hogy a fiatalok kognitív képességeire negatívan ható szer nem okoz visszafordíthatatlan károsodást: amint a szerhasználó leszokik, az állapotromlás is csökken.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here