Nemsokára itt az eperszezon, ezt a tortát pedig még azok is nyugodtan megehetik, akik még mindig a bikini alakjukon dolgoznak, vagy valami egészségügyi ok folytán diétázniuk szükséges. Egy apró komment: a tésztája nekem nem nyerte el a tetszésemet, nagyon porzik, szóval legközelebb inkább glutén és cukormentes kekszet aprítok össze és keverem össze vajjal.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához: (nekem nagyon magas lett, a felét levágtam és csak az maradt az alján)
- 3 tojás
- 15 dkg eritrit
- 12 dkg zabpehelyliszt (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
- 1 csapott kávéskanál sütőpor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
a krémhez:
- 30 dkg tejföl
- 10 dkg eritrit (porcukor állagúval készült, hogy ne ropogjon)
- 4 dl tejszín alaposan behűtve
- 1 citrom leve
- 40 dkg eper
- 20 g zselatin
a torta oldalára és tetejére:
kb. 60 dkg eper
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaforma aljára és oldalára sütőpapírt teszünk.
2. A tojásokat habverővel habosra kevertem az eritrittel, majd belekanalaztam az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet is óvatosan beleforgattam, majd kb 30-35 percig sütöttem. Megvártam még kihűlt.
3. A krémhez az epret megmostam, levágtam a csumáját, és a citromlével összepürésítettem rúdmixerrel. A felét egy lábasba tettem, hozzáadtam a zselatint és felfőztem. A másik felét kikevertem az eritrittel, és a tejföllel habverővel. Amikor a zselatinos eper már langyos, akkor hozzákevertem a tejfölös adaghoz. Közben felvertem habbá a tejszínt és ezt is az epres keverékhez adtam.
4. A tésztát visszatettem a tortaformába, majd félbevágott eperszemeket tettem végig a szélén. Utána óvatosan (nehogy az eperszemek felboruljanak) beleöntöttem a krémet, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.
5. Tálalás előtt egy éles késsel körbevágtam a tortát, a tetejére pedig eperszemeket és cseresznyét tettem. Mit ne mondjak, hamarabb elfogyott, mint Kati cukrászdai csokis tortája. Pedig az is nagyon finom volt.