És te jóban vagy az érzéseiddel?

Pénz, elismerés, hatalom, stb… Ne mondjuk azt, hogy ezek nem fontosak…

Na de ilyenkor jön mindig a bölcselkedés, hogy bizony mégis csak a kapcsolataink a legfontosabbak az életben. Ez a cikk nem arról szól, hogy ebből mennyi igaz, és mennyi nem… Hanem arról, hogy az összes kapcsolatod közül melyik a legfontosabb.

Ha tetszik, ha nem, nincs annál meghatározóbb, mint hogy milyen viszonyt ápolsz önmagaddal. Ez hat ki minden dologra amit gondolsz vagy csinálsz, ezek alakítják az életedet. Persze, mindig lesznek külső tényezők, amiket nem te irányítasz. Viszont az, hogy ezekre hogy reagálsz, csak tőled függ – pontosabban attól, hogy milyen az önmagaddal való kapcsolatod.

 
 

A kifejezés maga eléggé elvont, tehát először tegyük rendbe, hogy mit jelent.

Testileg (vagy profin mondva fiziológiásan) azt, hogy mennyire figyelsz arra, hogy a legjobbat add a testednek. Mozgás, kaja, a hétvégi pia mennyisége, stb. De gondolhatsz a karrieredre is, “a földi dolgokra”, a tanulásra, és így tovább.

Lelkileg (pszichológiailag) pedig azt jelenti, hogy mi az önmagadról alkotott képed, miket szeretsz a legjobban, mit értékelsz a legjobban, mit nem fogadsz el, mik a céljaid. A lista szabadon folytatható.

Ami talán a legfontosabb, hogy mennyire ismered önmagadat.

Hiszen akit nem értesz, azt sokkal nehezebb szeretni és nehéz 0-24-ben együtt lenni vele, márpedig ez ebben az esetben elkerülhetetlen, hiszen önmagadról van szó.

Ne dőlj be a sok hülyeségnek, nem kell méregdrága “önismereti tréningekre” járnod ahhoz, hogy megértsd saját magad. Elég az, ha innentől kicsit jobban odafigyelsz a gondolataidra és az érzéseidre.

Klisésen hangzik, de tényleg segít, ha belegondolsz a “miértbe”. Főként mikor nagy döntéseket kell meghoznod vagy akár ha eleged van a hétköznapokból, rengeteget segít, ha rájössz arra, miért érzel úgy, ahogy.

Lehet, hogy testi okai vannak: kevés alvás, kevés mozgás, hajtás, satöbbi. Lehetnek azonban lelki, a felszín alatt lappangó érzések, le nem zárt viták, elfojtott érzelmek. A lényeg, hogy amint megvan az ok, már tudod, hogy min kell változtatnod.

Ha pedig igazán meg akarod ismerni önmagad, akkor keresd a “miértet” minél több érzelmednél. És amint megérted magadat, egyből boldogabb leszel a mindennapokban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here