Ha tehetném, bevezetném a 7 évig tartó házasságot

Pilát Gábor író, előadó 2019. január 24-én A párkapcsolat végzetes buktatói címmel tart előadást a Lurdy Moziban. A szókimondó coach-ot arról kérdeztük, mire számíthat a jegyet váltó közönség, és mit gondol a házasság jelenlegi intézményéről.

 
 

Ez a nyílt, őszinte előadásmód jó koncepció arra, hogy az emberekhez hatékonyabban jusson el a mondanivaló?

– Tulajdonképpen ez nem koncepció, hanem ilyen vagyok. A magánéletben is szeretem az őszinteséget, a szókimondást. Bár érdekes, hogy azt figyeltem meg, hogy bizonyos szempontból van hasonlóság a szókimondás és a spiritualitás között. Ha bármelyiket egy kicsit kitolom a határon, akkor sokan lemorzsolódnak az engem hallgató emberek közül. Nekem is meg kellett tanulnom, hogy úgy kell kommunikálni az emberekkel, hogy az reális legyen. Sokszor látom, hogy például társkereső oldalakon nem saját mondatokat, hanem idézeteket tesznek fel magukról, a gondolataikról az emberek, ami teljesen életidegen. Aztán amikor létrejön a személyes találkozó, akkor saját gondolatokat kell, illetve kellene mondani, nem lehet idézeteket puffogtatni. Nekem az a szerencsém, hogy az előadásaimon éppen úgy beszélek, mint a magánéletemben, talán ezért is érzik közel magukhoz az emberek azt, amit mondok.

El lehet fogadtatni a világ dualitását az emberekkel? Hiszen a social media mindig csak a pozitívabb felét engedi láttatni a valóságnak.

Évek óta mondjuk, hogy a social media világa egy filterezett valóság. Oda mindenki csak a legboldogabb pillanatait teszi ki, csak azt láttatja a világgal, ami természetesen torz képet fest az egyes emberekről, családokról. És megmondom őszintén, nekem ez a “hurráoptimista” gondolkodás nagyon a bögyömben van. Hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindannyian csak a szépet és jót lássuk meg a világban. Pedig látnunk kell a rosszat is.

Mondok egy buddhista példát, amikoris a tanítványoknak megmutatják az élet rossz oldalát is. A legenda szerint Buddha odavezette a tanítványait egy oszladozó kutya teteméhez, hogy szembesüljenek a halál létével és gondolatával. A tanítványok mindenféle negatív benyomásokat mondtak a tetemmel kapcsolatban, és Buddha csak azt tette hozzá, hogy “igen, de vegyétek észre azt is, hogy milyen szép fehér a foga”. Igen, meg kell találni a jó dolgokat a rosszban, de nem elfelejtve, hogy vannak rossz dolgok is. Jó az, ,hogyha pozitívan gondolkodunk, de ha elhazudjuk a élet negatív részét az önámítás, valójában egy nagyon veszélyes csapda, ez maga a filterezett valóság.

Így van ez a párkapcsolatokban is? Meg kell látnunk mind a két oldalt? Ez lenne a jóban rosszban?

Pontosan. Van egy olyan afrikai ország, ahol csak 7 évre köttetik a házasság, aztán felbomlik. Természetesen két határozott igennel újabb 7 éves ciklust kezdhet a pár. Ha rajta múlna ezt itthon is bevezetném, és nem azért jó ez, hogy Damoklész kardja ott lebegjen a fejek felett, és mindenki féljen attól, hogy elveszíti a párját, hanem azért, hogy a házasságban élők ne felejtsék el, hogy a házasságot, mint bármely más kapcsolatot is folyamatosan teremteni kell.  Amikor azonban akár csak az egyik fél is leveszi a teremtés szándékát a kapcsolatról, akkor az a kapcsolat így is úgy is megszűnik létezni.

Valójában egy házasságnak minden nap meg kellene halnia és a feleknek újra kellene teremteni.

Miben tud segíteni az önhöz fordulónak?

– Maximum abban, hogy néhány, talán új nézőpontot adva megváltozzon a problémához való hozzáállása, hogy reálisan nyúljon a saját problémájához. A döntést mindig a páciensnek kell meghoznia. Megint egy buddhista példa jut eszembe.

A Tanítvány megkérdezi a Mesterét:
“Mester, miért van rád szükségem?”
“Neked nincs rám szükséged.”
“De Mester, akkor miért tanítasz mégis?”
“Addig tanítalak, amíg meg nem érted, hogy nincs rám szükséged.”

Miről fog szólni a január 24-i budapesti előadása?

A legfontosabb, amiről beszélünk majd, hogy miként tudjuk teremtésbe tartani a párkapcsolatot. Az erre vonatkozó jó szándék általában mindenkinél megvan, de sajnos sem a szerelem, sem a kapcsolat elején megélt kampányidőszak nem elég garancia arra, hogy a párkapcsolat tartós legyen. A mondást mindenki ismeri, miszerint a pokol felé vezető út is jó szándékkal van kikövezve, mégis gyakran járjuk ezt az utat.

És ami nagyon fontos, hogy tele lesz gyakorlati útmutatókkal.

Pilát Gábor előadásának facebook eseménye
Jegyvásárlás az előadásra

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here