Hogyan fogyassz értelmes tartalmat, ha már hulla fáradt vagy

Hazaérsz a munkából. Örülsz, hogy valahogy élve feljutottál a másodikra, de legalább már a bevásárlás megvolt. Nyugalomra semmi ok, vár rád egy halom mosatlan a konyhában, és még valami értelmeset is kéne főzni, elvégre a mekis kaja ellen a szervezet egy idő után feladja a harcot.

 
 

A fél órás futást ellógod, végigmasírozol az esti rutinon, és hopp, este 9 óra lett.  Másra sem vágysz, mint hogy ócskábbnál ócskább cikkeket olvass, majd röhögj a gagyi sorozatodon egy zacskó popcorn társaságában.

Cikinek érzed, de könyv utoljára akkor került a kezedbe, amikor karácsonyi ajándéknak megvetted az aktuális bestsellert. A tartalmas időtöltés már-már luxusnak számít a sok kötelező teendő mellé. Elbutulni hosszútávon viszont mégsem kéne.

Amit viszont első körben le kell szögezni, az az, hogy legyen igényed a művelődésre. Felnőttként már nem kell bebiflázni a Kötelezők röviden-t, de attól még a kultúra és összességében a nagyvilág érdekesebb és izgalmasabb, mint hinnéd.

Nem baj, ha jövő hétre nem pótolod be az összes elfelejtett lexikális tudást. Kezdetnek elég, ha csak azzal foglalkozol, ami érdekel. Ha semmi ilyen nem jut eszedbe, gondolj általános érdekességekre. Miért tüsszentünk, hogy működik az áram, ami által ezt a cikket is olvasod. Esetleg milyen messze lehet a Hold, vagy hogy miért van, hogy a Nap 8 perccel ezelőtti verzióját látjuk?

2018-ra felnőtt egy olyan generáció, amelyik széleskörűen tájékozott, viszont ezt nem unalmas professzori stílusban prezentálja. Kapcsold ki a tévét, és pillants fel a YouTube-ra. Meglepően sok jó magyar videós van, akinél egy hét után tűkön ülve várod, hogy jelenjen már meg új tartalom. Ha a filmek érdekelnek, vess egy pillantást Szirmai Gergely csatornájára. Neki egyébként egy utazós vlogja is van, AFK légió néven. Ha egy általános műveltséget szeretnél elsajátítani, iratkozz fel a Tanulom Magam-ra. Ezen felül vannak kifejezetten nőknek szóló érdekes tartalmak is (hormonmentes csatorna).

Plusz ne felejtsük el a különféle blogokat. Számtalan útinaplón keresztül ismerheted meg a nagyvilágot, a legkülönfélébb nézőpontok szerint. Ma a kultúra bőven túlmutat a Kőszívű ember fiain és az Egri csillagokon. Szerencsés korba születtünk, na.
Ráadásul, ha a fővárosban élsz, arany életed van. A szórakozóhelyek tárháza végtelen, ezzel nem is fárasztanálak, bizonyára te is belefutottál már 5 perc után szerelmet valló Erasmus-os diákokba, aki két felessel később már fel sem ismert.

Egy könnyed vígjátékra bármelyik színházba beülhetsz, mindemellé léteznek táncházak is seggrázós diszkók helyett. A színházak nem csak érthetetlen drámákat, de könnyed vígjátékokat is játszanak. És akkor még nem is esett szó a rengeteg koncertről.

A másik, amivel ráveheted magad még a kultúrálódásra, az, hogy szokásoddá teszed. Ez más esetben biztos sikerült már. Kicsit olyan ez, mint például a gyümölcsevés: felírod magadnak, hogy minimum kétnaponta enned kell, és ha kimaradt, bepótolod. A mennyiséget te döntöd el: de hétvégén minimum a hírek átolvasása bele kell, hogy férjen az időkeretbe.

És egy kis jutalom a végére: igen, nyugodtan fogyaszthatod a gagyit is. Ezt úgysem lehet kikerülni. Olyan ez, mintha kötelezővé tennéd magadnak, hogy többet soha nem ihatsz alkoholt és nem ehetsz csokit. Esélytelen, ráadásul ennyi azért jár. A mennyiség és minőség aránya a nem mindegy.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here