Johnny Depp

Ma ünnepli születésnapját Johnny Depp, aki hol a háborgó tengerek fura ura, hol ollókezű, rémült tekintetű kisfiú, esetleg démoni borbély vagy csokigyár-tulajdonos: egy biztos, sok hölgy számára még most is egy cukorfalat.

Depp Owensboroban, Kentucky államban született pincérnő anyától és mérnök apától, négyen voltak testvérek. Gyermekkora elég zűrös volt, több mint 20 alkalommal költöztek máshová, szülei pedig elváltak, amikor Johnny 15 éves lett. Anyja vett neki egy gitárt, ekkor úgy döntött, az iskolából is kimarad, hogy rocksztár legyen – de két hét múlva az ősök parancsára visszatért az alma materbe. Viszont az igazgató azt tanácsolta neki, ne böngéssze a betűket vagy biflázza a tananyagot, inkább tényleg menjen és valósítsa meg az álmait.

 
 

Ő pedig így is tett: először feleségül vette Lori Anne Allisont, aki basszusgitáros zenésztársának húga volt, és főállásban sminkesként dolgozott. Az ifjú feleség pedig bemutatta Deppet Nicolas Cage-nek, aki ugye, Francis Ford Coppola unokaöccse. A családi szálak tehát összeértek: Depp elindult ezen a pályán, de a hitvesi köteléket elvágták Lorival két év után.

Cage segítségével első filmszerepe a Rémálom az Elm utcában volt, ahol csúnya véget ért Freddy Krueger áldozataként, de beugrott a 21 Jump Street című tévés sorozatba, sőt Oliver Stone is besorozta őt a “Szakasz”-ba egy kisebb szereppel.

A nagy áttörést a Tim Burton által fémjelzett “Ollókezű Edward” hozta el, amelyben a női főszereplő Winona Ryderrer is összejött, annyira, hogy nevét a jobb karjára tetováltatta: “Winona forever”. A kapcsolat viszont nem tartott örökké, így az inzertet módosítani kellett, ebből lett a “Wino forever” – mert hát borban az igazság, ugye. Tim Burton-nel viszont gyümölcsöző volt az együttműködés, a direktor összesen nyolc alkalommal rendezte Deppet többek között olyan alkotásokban, mint az Ed Wood, a Charlie és a csokigyár, a Sweeney Todd vagy az Alice Csodaországban.

A fehér nyulat azonban nem követte minden alkalommal, hiszen bár a Wachowski-testvérek eredetileg őt szerették volna a Mátrix szerepére, végül Keanu Reeves lett Neo. De többek között az “Interjú a vámpírral”, a “Féktelenül” vagy a “Titanic” főszerepét is visszautasította. Szerencsére volt hajó, amire felszállt, hiszen hiszen Jack Sparrow kapitány legendás alakját csak neki köszönhetjük.

Magánéletének viharosabb hullámai után (1994-ben például letartóztatták, mert akkori barátnőjével, Kate Moss-szal szétvert egy szállodai szobát) viszont úgy tűnt, végleg lehorgonyzott Vanessa Paradis mellett, két gyermekük született.

Kislánya súlyos betegségen ment keresztül, de végül felépült az E. coli-fertőzésből, a színész pedig hálából a kalózkapitány jelmezében órákon keresztül olvasott fel a bentlakó kicsiknek, távozása után pedig 2 millió dollárt adományozott a kórháznak. Hiába imádja a gyerekeit, feleségével 2012-ben elváltak, majd magánéleti válsága tovább folytatódott: Vanessa után Amber Heard következett, akitől pár év után távozott – botrányos körülmények között.

Van azért hely, ahol igazán partot érhet, szigetet vásárolt magának a Bahamákon, a strandokat pedig Vanessáról és gyermekeiről nevezte el, valamint tragikusan elhunyt színész barátja, Heath Ledger is kapott egy partszakaszt.

Heath halálakor éppen a Dr. Parnassus és a képzelet birodalmát forgatta Terry Gilliam-mel, így a forgatás félbeszakadt: azonban Depp, Jude Law és Colin Farrel beugrottak a helyére, így végül be tudták fejezni a filmet – ők hárman pedig odaadták a moziért kapott pénzüket Heath Ledger lányának.

A jótékonykodás amúgy sem áll távol Depptől: egy időben övé volt az a klub, amely előtt gyerekkori barátja, River Phoenix halt meg drog-túladagolásban. Tulajdonosként pedig kijárt az utca előtt fekvő hajléktalanokhoz és 50-100 dollárosokat osztogatott az elesetteknek.

Most ő sincs könnyű helyzetben, hiszen magánéleti válsága sok mindenre rányomja a bélyegét, Hollywood és a szórakoztatóipar pedig gyorsan és kegyetlenül ítél, főleg ha a valaha volt egyik legvonzóbb és legsikeresebb színészről beszélünk.

Így kívánunk ma boldog születésnapot egy idevágó idézettel a Karib-tenger kalózaiból:

“El kell veszned, hogy rátalálj a helyre, amire nem lehet. Különben mindenki tudná, hol van.”

Isten éltessen!

fotó: Pinterest

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here