Ne ragozzuk túl! Tarts kutyát!

Egyszerre nyújt testmozgást, bio-riasztórendszer és társ – mi az?

 
 

Hát persze, hogy egy háziállat!

Sokan állítják, hogy gyerek nélkül az élet nem teljes. Hát, szerintem háziállat nélkül sem. Már csak azért sem, mert az a szeretetmennyiség, amit ad, megfizethetetlen.

Akár egy kutyus, akár egy macska vár otthon, akkora boldogságlöketet ad munka után, amire egy fárasztó nap végére igencsak szükséged lehet. A cica egyből jön dorombolni (a kis dög persze számító, és egyből csak a vacsi miatt hízeleg), a kutya gyakorlatilag pedig annyira örül neked, mintha évek óta nem látott volna. Közben pedig lehet, hogy csak a sarki kisboltba ugrottál el.

Mi, magyarok különösen szeretjük, ha egy négylábú kis szeretetgombóc vár ránk otthon. Statisztikák szerint itthon 2,2 millió cica és 1,8 millió kutyus várja minden nap haza a gazdáját. Európában csak három országban tartanak ennél több kiskedvencet. Persze a kutya és a macska a leggyakoribb háziállat, de mintegy félmillióan tartanak otthon madarat és közel 400 ezren valamilyen kistestű emlőst.

Az állattartás fő oka egyébként az, hogy elsősorban társat látunk bennük. Ez kortól, nemtől függetlenlenül bárki számára előnyös. Az idősebb, magányos embereknek (főleg, ha a gyerekek már kirepültek a családi fészekből) remek társaság, egy kutyát ráadásul sétáltatni is kell, így testmozgásnak sem utolsó. Valamilyen rejtélyes képességük segítségével az állatok megérzik, ha a gazdájuknál nincs minden rendben. Haldokló, idősebb emberek mellől az állatok nem tágítanak, de egy sima rosszkedv esetén is direkt próbálják elvonni a figyelmet.

Gyerek mellé különösen ajánlott háziállatot tartani, hiszen ők különösen vevők a játékra. Számos kutatás kimutatta, hogy az állatokkal felnövő gyerekek szociális képességei sokkal jobbak, magyarán később könnyebben alakítanak ki mélyebb emberi kapcsolatokat. Egy rossz nap után, ha egy zárkózottabb gyerek kevésbé tud beszélni a problémáiról, a kutya vagy a macska kérdés nélkül megnyugtathatja, felvidíthatja.

Elfogult vélemény következik: a kutyatartás az egyik legjobb dolog, ami mellett dönthetsz. Annyi szeretetet ad vissza, amennyit egy ember talán sosem

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here