Nem megy a koncentráció? Nem vagy vele egyedül.

Mindig csodáltam azokat a nőket, akik egyszerre több dologra képesek koncentrálni. Számomra ez legalább akkora szupererő, mint tárgyakat lebegtetni a levegőben, repülni vagy lézertekintettel felnyársalni az ellenséget.

 
 

De most egy kicsit talán azt érezheted, hogy kicsúszott a lábad alól a talaj. Amivel eddig megbirkóztál, most hirtelen nehéznek, gondterhesnek hat. Szerencsés esetben még megvan a munkád, még szerencsésebb esetben pedig otthonról végezheted. Persze ilyenkor meg úgy érzed, csöndben kell maradnod, mert az ismerőseid meg épp tehetetlenül nézik végig, hogyan tűnik el az utolsó 0 is a bankszámlájukról. Viszont nyugodtan légy őszinte magadhoz: Otthonról dolgozni nem akkora leányálom, mint azt hitted! Pláne irreális elvárás, hogy egyről a kettőre megváltoztasd a szokásaidat.

A Psychology Today szerint viszont nem teljesen reménytelen a helyzet. Saját tapasztalatokkal vegyítve összegeztem, mire lehet szükséged egy rendes, hatékony munkanaphoz. Meg egyáltalán a túléléshez.

  1. Készíts gyors vázlatot az aznapi feladataidról

Időkeretet is adhatsz az egyes teendőknek, csak ez általában szét fog csúszni, mert az élet sajnos nem így működik. Én speciel régimódi vagyok – egy szép, fehér papírra minden reggel cikornyás betűkkel felírom az aznapi feladataimat. Amikor pedig kihúzhatok egy tételt a listáról, nincs nálam boldogabb ember!

  1. Kezdd a legkönnyebb feladattal

Különben aznapra borítékolhatod, hogy búcsút inthetsz a munkakedvednek. Még ha azzal is büszkélkedhetsz, hogy álommunkád van, biztos létezik egy olyan része is, amit a legfőbb ellenségednek sem kívánnál. Válaszold meg gyorsan például a kollégáktól kapott üzeneteket  – kicsit könnyebb, mintha a cég jövő évi tervét állítanád össze hétfő reggel 8-kor.

  1. A munkaidő legyen munkaidő

Nem mondom, hogy tedd repülőgép üzemmódba a telefonod, de ne hagyd, hogy az unatkozó családtagjaik rádtelepedjenek a telefonhívásokkal. És igen: olykor-olykor el fogsz csábulni egy kis teregetésre vagy mosogatásra. Ne tedd! A munkahelyeden sem volt elvárás, hogy közben mintaháziasszony módjára felporszívózz és a főnököd sem ezért fizet. Majd elvégzed a munkaidő után. Ha a kettő összekeveredik, azon fogod kapni magad, hogy még este 9-kor is a gép előtt görnyedsz.

  1. Rendelj el magadnak hírzárlatot

Valószínűleg mostanra már rájöttél – messze ez a legnehezebb feladat. Aki maradéktalanul képes 3-4 órát Facebook és hírportálok nélkül a számítógép előtt dolgozni, az az én szememben egy hős. Határozd meg magadnak, mikor olvashatsz híreket. Ha nagyon nem bírod ki, mehet a reggel-délben-este hármas, viszont tényleg legfeljebb 10 percet engedj meg magadnak. Fontos, hogy megtartsd a munkádat, és ez nem fog úgy menni, ha közben halálhírek szívják el a maradék életerődet. Ugyanez igaz a Facebookra is. Sőt, ami azt illeti, arra még igazabb.

  1. …és a jól megérdemelt pihenés 

Onnan tudod, hogy sikerült egy hatékony napot a hátad mögött hagynod, hogy nem este 10-re végeztél az összes feladatoddal. Gratulálok, nem vesztél el a Facebook, a takarítás és a hírportálok dzsungelében! Jöhet a jól megérdemelt videochat-es borozgatás a barátnőkkel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here