Penélope Cruz

Penélope Cruz Sánchez, Oscar-díjas spanyol színésznő, modell, kétgyermekes anyuka – akinek legjobb barátnője Salma Hayek, szerelme volt Tom Cruise, Matthew McConaughey és Orlando Bloom is, de végül egy szintén spanyol és szintén Oscar-díjas színész oldalán találta meg a boldogságot, ő pedig Javier Bardem.

Kilenc évig balettozott – sokszor körömszakadtáig, hiszen a kecses piruettek közben a vérét követelte a spicc cipő, de saját bevallása szerint a tánc megtanította a fegyelemre, a koncentrációra, ami jó alap volt ahhoz, hogy ilyen filmes karriert fusson be.Pedro Almodóvar filmművészete ihlette meg és indította el a színészet felé, a szakma a “Sonka, sonka” kapcsán ismerte meg, játszott más spanyol és olasz filmekben, majd 1997-ben először dolgozhatott együtt a nagy mesterrel az “Eleven hús” című moziban, majd ezen kívül még öt filmben vezényelte őt a direktor.

 
 

Almodóvar felfedezettjeként pedig Hollywoodba is bebocsájtást nyert, bár los angeles-i beköszönése eleinte két angol mondatra korlátozódott: a “Hogy van?” és a “Johnny Depp-pel szeretnék dolgozni”. Később persze pallérozódott az a nyelvtudás (spanyolul, angolul, olaszul és franciául beszél folyékonyan) majd a második mondat kívánságtartalma is valóra vált, hiszen a Karib-tenger kalózaiban is színre, illetve a fedélzetre lépett. A forgatás alatt amúgy első gyermekét várta, így kismamaként rezzenéstelen arccal tűrte Jack Sparrow tengernyi őrültségét – a veszélyesebb jeleneteknél pedig a rá megszólalásig hasonlító húg, Mónica dublőrködött neki.

Tengerentúli sikerei sem szakították el a spanyol filmművészettől, különös hidat képez a kettő között: érdekesség például, hogy a “Nyisd ki a szemed” c. Amenábar-film és az ebből készült “Vanília égbolt” Sofia-ját is ő alakítja – amúgy az utóbbi forgatásán jött össze Tom Cruise-zal. Három évig voltak együtt, majd állítólag Tom megpróbálta rávenni, hogy lépjen be a szicentológiai egyházba, de Penélope erre nem mondott áment – így nemcsak a hittérítés, de a kapcsolat is zátonyra futott.

A “Vicky, Christina, Barcelona” viszont újra összehozta őt Javier Bardemmel, akivel korábban is játszottak együtt, de 2010-ben összeházasodtak, egy kisfiuk és egy kislányuk született.

Hívő buddhistaként a gyermekek és elesettek védelmében komoly munkát végez: korábban önkénteskedett Ugandában és Indiában is, nagy összegekkel támogatja az AIDS elleni küzdelmet, tavaly pedig részt vett a PETA állatvédő szervezet kampányában is. Jó ismerőse a dalai lámának, kalkuttai önkénteskedése alatt pedig egy hétig dolgozott Teréz anya mellett egy leprások számára fenntartott otthonban.

 “Hogy milyen volt? Sokkal izgatottabb voltam, mintha megkaptam volna életem legnagyobb filmjét. Ha ott vagy, sokkal hasznosabbnak érzed magad, mint bárhol, bármikor az életedben.”

fotó: Internet

#nemkoronavírus
A MyMirrornál az induláskor úgy döntöttünk, hogy szórakoztatni fogunk. Azóta a világunk kifordult sarkaiból és tudjuk, hogy a vírus okozta sebek nehezen gyógyulnak majd. A mi küldetésünk azonban nem változott.
Most is megpróbáljuk a bezártságunkat vidámabbá, elviselhetőbbé tenni. Ezért azokat a tartalmakat amelyek nem tartalmaznak információt a koronavírusról #nemkoronavírus jelöléssel látjuk el annak érdekében, hogy azokat, akik kerülik a vírussal kapcsolatos tartalmakat így is megnyugtassuk, hogy abban a cikkben nincs szó erről. Együtt túl leszünk ezen az időszakon! 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here