Peter Hayden Dinklage

Ma 50 éves Peter Hayden Dinklage, a meglehetősen alacsony termetű, de szédítő szellemi magasságokban utazó bölcs tanácsadó, a bor és mámor istenének magát önként feláldozó királyi minoritás, aki nemcsak a bordélyházak bugyrait, de az emberi lélek rejtelmeit is mélyen ismeri: ő Tyrion Lannister a Trónok harcából. Peter New Jerseyben látta meg a napvilágot és lehet, hogy meglepő, de a sikersorozatban ő az egyetlen amerikai színész (már ha nem számítjuk szorosan a földrészhez Hawaii-t, Jason Momoa szülőhelyét).

 
 

Születési rendellenességgel, achondroplasia-val született, amely a törpenövés egyik leggyakoribb fajtája.

Ő az egyetlen kisnövésű a családban, egy bátyja van, Jonathan, hegedűművész, akivel gyermekkorukban rendszeresen bábelőadásokat rendeztek a környéken. A szomszédságban amúgy akadt még profi pörformansz, hiszen mellettük lakott Bruce Springsteen menedzsere, így a Boss gyakran megfordult arra gitárját pengetve.

Bár Petert már gyerekkorától csábította a színjátszás, sőt a Bennington College-ben végzett dráma szakon, de nem választott könnyű utat a szórakoztatóiparban.

Sorban dobta vissza azokat az ajánlatokat, amelyek a tipikus törpe-szerepeket kínálták, még akkor is, amikor nagyon meg volt szorulva anyagilag. “Emlékszem, a szobában nem volt fűtés, és amikor a fejünk felett elment a menetrendszerinti vonat, minden megremegett. A sütő használhatatlan volt, mert tele volt patkányokkal. Amikor ezt megemlítettük a főbérlőnek, ő csak csendben előhúzta a kését.”

Szerencsére a főúr azért használatba nem helyezte a vágószerszámot – de Dinklage mégis visel egy forradást az arcán: punk-funk-rap zenekarával  egyik este koncertet adtak, amikor a színpadon valaki beletérdelt a halántékába. “Minden csupa vér volt, én fogtam egy koszos asztalkendőt, a fejemhez szorítottam és a show ment tovább.”

Ez így volt nemcsak a zenében, de a moziban is: első komolyabb filmje a “Living in oblivion” volt, amelyben egy frusztrált színészt alakít, aki állandóan arról panaszkodik, mennyire unja a klisés törpe-szerepeket. A film azóta sem ment feledésbe, hiszen nagyon jó kritikákat kapott, másrészt a forgatáson ismerte meg Steve Buscemit, akivel azóta is nagyon jó barátságot ápol.

A következő évben játszott a sztárrapper Tupac Shakurral, később Gary Oldman-nel, Vin Diesellel, a Narnia krónikáiban szerepet kapott, de a teátrumok színpadán is feltűnt hol III. Richárdként, hol Ványa bácsiként. A csehovi drámában felesége, Erica Schmidt rendezte, akit még 2005-ben vett feleségül. Két gyermekük született, de mivel nem szeretnének címlapfotót egyik pletykamagazinban sem, így igyekeznek a családi kört tényleg szűken értelmezni a sajtó teljes kizárásával.

Majd 2011-ben elfoglalta méltó helyét a Trónok harcában mint Tyrion Lannister – a sorozat kulcsfigurájaként és kiváló alakításáért sok díjat bezsebelt, többek között három Emmy- és egy Golden Globe-díjat. Ő és Sean Bean volt az, akinek egyáltalán nem kellett meghallgatáson részt vennie, az író George R. R. Martin azonnal beleegyezőleg bólintott személyükre.

A Cersei-t hűvös eleganciával alakító Lena Headey-vel pedig már korábban jó barátok, sőt Peter addig fényezte neki a Vastrón csillogó történetét, hogy a színésznő elment a castingra, így a vásznon már esküdt ellenségekként láthattuk őket.

A valóságban viszont továbbra is jól kijönnek egymással: volt, hogy együtt betértek egy kanadai melegbárba, ahol igencsak kapatosan úgy figuráztak, hogy szivárványszínű hulla-hop karikákkal csavarták a csípőt egy éjszakán át.

Másik filmbéli familiáris ellenségével, a Tywin Lannister-t alakító Charles Dance-szel is jó a kapcsolata: az angol úriember a forgatások után mindig elnézést kért Petertől a hangnemért, amit a Trónok harcában előírtak neki az ivásban és ívásban élenjáró fiával kapcsolatban.

Peter a való életben viszont nem léhaságokkal tölti az idejét, amellett, hogy vegetáriánus, a PETA állatvédő szervezet több kampányában is részt vett, a fegyvertartás szigorításának elkötelezett híve és a kiszolgáltatott, hozzá hasonlóan kis emberek védelmében is felemeli a szavát:

“Kamaszkoromban elég dühös voltam a külsőm miatt. A világra és mindenkire. Falakat húztam magam köré. Aztán később rájöttem, ezt humorral lehet a legjobban kezelni.”

Ugyanakkor a túlzott píszít sem kedveli: “Hívj, aminek akarsz, szólíts törpének, csak légy igazi! Megértek mindent, csak ne járkáljunk lábujjhegyen az érzések körül. Ne legyél túlságosan udvarias és óvatos sem, mert az meg elvág a környezetedtől és az összes embertől.”

Peterről tudni kell, hogy a Trónok harca szövegkönyvét mindig visszafelé olvasta. A végén kezdte a böngészést, azért hogy aztán megkönnyebbülve konstatálja, még mindig élő szereplője a sorozatnak – hiszen ebben a történetben sosem lehetett tudni, mikor, melyik sorközben likvidálja véglegesen az író.

Mi pedig csak annyit kívánunk, bármelyik irányban is lapozol, legyen ez a könyv még hosszú, tartalmas és kalandokkal teli.

Isten éltessen, Lord Tyrion!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here