Pocahontas valódi története Vigyázat! Nem tündérmese!

Pocahontas és a felfedező, John Smith legendája Amerika történetének legromantikusabb szerelmi epizódja. Kár, hogy nem egészen igaz. Sőt. Valójában Pocahontas története tele van kegyetlen gyilkosságokkal, nemi erőszakkal és népirtással. Amerika múltjának egyik legsötétebb időszaka ez.

 
 

Az igazság az, hogy amikor Pocahontas találkozott John Smith-szel, ő mindössze 11 éves volt, a férfi pedig 28. Nem szövődött szerelem közöttük, a lány csupán szimpátiából mentette meg Smith életét. A törzsfőnök ugyanis elfogatta az európait, és éppen arra készült, hogy a fejét szétzúzza, amikor Pocahontas közbelépett, és esedezni kezdett, hogy engedjék el őt. Ez a történet kapott később romantikus színezetet.

Smith egy tucat kényes angollal érkezett Amerikába, akik sosem dolgoztak, és kerek perec meg is mondták, hogy nem is fognak. Amint Smith munkára akarta őket kényszeríteni, éhségsztrájkba kezdtek.
Nem maradt más választásuk: az indián törzsfőnökhöz – Pocahontas apjához – mentek ételt kunyerálni, aki azonban ezt megtagadta tőlük. Abban reménykedett ugyanis, hogy az éhség majd elűzi a hódítókat. Még egy titkos támadást is tervezett ellenük, amely azonban meghiúsult, mert Pocahontas időben figyelmeztette Smith-t.

A Disney-féle Pocahontasban John Ratcliffe egy kapzsi gazember, a valóságban azonban nagylelkű és népszerű volt. Miután Smith egy rajtaütésszerű csata után súlyosan megsérült, és visszatért Angliába, Ratcliffe egyezkedésbe kezdett a törzsfőnökkel, élelmiszer kérve. A törzsfőnök végül hajlott is a dologra, de amint az európaiak odaértek a kukoricáért, megtámadta és lemészárolta őket. Egyedül Ratcliffe-et hagyta életben, de csak azért, hogy egy sokkal kegyetlenebb halálnemet válasszon számára. Meztelenre vetkőztette, egy fához kötözte, és elevenen megégette őt.

Hogy mennyire nem volt romantikus Pocahontas története, az a sztori végén egyértelműen kiderül: a hódítók túszul ejtették őt, remélve, hogy a törzsfőnök – a lányáért cserébe – visszaadja a rabul ejtett európaiakat és az ellopott fegyvereket. Az indiánok vezére állta a szavát, ők azonban nem: kegyetlenül megerőszakolták Pocahontast, és magukkal vitték Európába. A nő itt vette észre, hogy terhes: megerőszakolója tette anyává. Fiút szült, majd pár évvel később, mindössze 21 évesen  meghalt. Sosem látta viszont a családját, és szülőföldjét.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here