Stevie Wonder

Ma 69 éves Stevie Wonder zeneszerző, énekes, producer.

 
 

Hat héttel korábban született a vártnál, az inkubátorban pedig levált a retinája, így elvesztette látását.

Viszont hallása tökéletes volt, sőt sokkal jobb, mint az átlag: már 4 éves korában a Whitestone Baptista Kórusban énekel Detroitban – anyja ugyanis ebbe a városba költözött a válás után három fiúgyermekével.

Korán megtanult zongorázni, harmonikázni és dobolni, barátjával alakított duettjükkel, a Stevie és John-nal utcasarkokon zenéltek, de néha egy-egy partin is megtáncoltatták a népet. Tényleg csodagyerek volt: 11 évesen a Miracles zenekar énekesének előadta első szerzeményét, aki a kissrácot a Motown Records kiadóhoz vitte. Ahol pedig Stevie azonnal kapott egy ötéves szerződést és a Wonder művésznevet, amelyet később örökre bevéstek a muzsika történetébe.

Első komoly zenei ujjlenyomata a Fingertips volt, amely felkerült a Billboard százas listájára – és ha már a kezeknél tartunk, érdekesség, hogy zongorázáskor Stevie nem használja a jobb hüvelykujját.

1973-ban egy autóbalesetet szenved, amelyben elveszti a szaglását és ízérzékelését is, így innentől tényleg csak a fülére hagyatkozhat – erre viszont csodálatosan. Az Ed Sullivan-show felvételén egy 30 fős zenekar kíséri, és a vak sztár meghallja, amit a karmester nem: az egyik szaxofonos fél hanggal lejjebb fújt, mint a többiek.

Stevie Wonder összesen 25 Grammy-díjat nyert (ennél többet csak három ember mondhat magáénak), de például az “I just called to say I love you” legjobb filmes dalként Oscart is kapott, miközben a szerzemény az első helyet foglalta el a pop és az R’n’B listán is egyidőben.

Fekete muzsikájának a Fehér Házból is akadnak nagy rajongói, Obamának például ő minden idők legnagyobb művésze, de Nelson Mandela 80-ik születésnapján is ő dalolt. Politikai és közéleti szerepet is vállal, hiszen komolyan lobbizik a fegyvertartás szabályainak szigorításáért, és nagy apartheid-ellenes harcos.

Az énekesnek összesen kilenc gyermeke van öt különböző asszonytól – mondjuk oltár elé csak hármat vezetett az oldalbordákból: a legutóbbit, Tomeeka Bracy-t éppen két évvel ezelőtt.

Hírességek temetésein is énekelt: 2009-ben Michael Jacksont, 2012-ben pedig Etta James-t, majd egy hónappal később Whitney Houston-t kísérte utolsó útján.

Zenei sokszínűségére jellemző, hogy olyan különböző stílusú énekesekkel dolgozott, mint Ray Charles, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Celine Dion, Andrea Bocelli vagy Snoop Dogg.

Amúgy Stevie nagy vegan, akit saját szakácsa kísér útjain – így biztosan ma is meglepik mondjuk egy mindenmentes sütőtök tortával, miközben égnek a gyertyák és hangosan szól a Happy Birthday to you, Happy Birthday to you, Happy Birthday…

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here