“Szeretlek. De magamat még jobban.” – Kim Cattrall, az örök Samantha

A bátor, szókimondó és nagyon szexi Samantha szerepét, mintha egyenesen Kim Cattrall-ra szabták volna. A Szex és New York sorozat a 90-es években azért szólt akkorát, mert örökérvényű mondanivalójával szíven találta a nőket. A humort sem nélkülözte, és a négy nő karaktere annyira jól kitalált és megformált, hogy mindenki megtalálta benne az önmagához hasonlót. Egyik nő sem volt fekete-fehér, mindnek megvoltak a gyarlóságai és finom szépségei, ahogy az már az életben is lenni szokott. Csak ítélkezéskor feledkezünk meg erről.

Samantha Jones figurája nagyon merész lett. A sorozat legütősebb mondatait az ő szájába adják a film készítői. Kim Cattrall olyan nőt formál meg, akit csodálunk, és szókimondása előtt fejet hajtunk.

 
 

21. század ide vagy oda, még mindig működik a kettős mérce, amelyben a férfiaknak sokkal több dolgot elnéz a társadalom, vagy épp támogatja is, mint például a megcsalás vagy a jóval fiatalabb partnerrel való kaland. De ugyanez működik életközépi válság esetén, amelyet a nőknél enyhe szarkazmussal klimaxnak minősítünk, a férfiaknál már önmegvalósításnak, amelybe belefér a piros cabrio, a nagy motor vagy a 20 évvel fiatalabb barátnő.

Samantha figurájában minden nő kiélheti a benne rejlő férfit. Ő mer és tud beszélni a szexről. Gondolkodás nélkül váltogatja a partnereit. Élvezi, hogy hódít, vadászik, majd ha megelégeli, dobja a zsákmányt. Nem zárkózik el szokatlan kapcsolatoktól. Viszont elcsábul ékszerek, táskák és cipők láttán, mint a legtöbb nő. Ez a kettősség teszi varázslatossá.

Egyetlen egy dolog van, amitől retteg: ez pedig a szerelem. A kihívó, belevaló és rámenős Samantha is tudja, hogy a szerelem fájdalommal jár. Nem lehet megúszni. Mivel őt sem kerülheti el, ezért keményen védekezik. Aztán mindig akad valaki, aki meglátja a törött szív mögötti vágyat. Az ő esetében is a legfontosabb, amit mi nők nagyon szeretünk: ne legyen könnyen elérhető, sablonpasi a jelöltünk. És Smith Jarrod nem az. Szemtelenül fiatal, bárkit megkaphatna, mert elbűvölő a mosolya és kedvessége. Mindenkit meglep azzal is, hogy nem menekül ki a kapcsolatból, amikor Samantha rákos lesz.

Vannak nők, akik egyetlen szereppel életük végéig beleégnek a köztudatba. Kim Cattrall valószínűleg ilyen. Lehet utálni, lehet leszólni, vagy rajongani is érte, egy biztos, remek tükröt tart az olyan nők elé, akik olykor képmutatóak, sznobok és azt hiszik, érzéseik csak nekik vannak. Pedig a férfiaknak is, csak:

“A férfiak nem túl bonyolultak. Olyanok, mint a növények.” – Szex és New York- Samantha

Egy dolog viszont bizonyos: a ma 64 éves színésznő üde színfolt Hollywood egén. Mi nők meg vagy tanulunk tőle vagy becsukjuk a szemünket. Választhatunk.

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here