Tetovált nők – 1. rész

Egyesek szerint ízléstelen, mások szerint művészet. Valaki megveti, mások imádják. Van, aki úgy gondolja, feltűnősködés, és van, aki szerint az önkifejezés eszköze. A tetoválás megosztja a közvéleményt. Pláne, ha azt egy nő viseli…

 
 

Az amerikai bennszülöttek sokrétű kulturális hagyományai közé tartozik a tetoválás is, noha minden népcsoportnak más-más tetoválási szokása van. Tetoválásaikat nagyban befolyásolta a régió, ahol éltek, a vallás, amelyet követtek, vagy a népi legendák, amelyekben hittek.

A Colorado-folyó mentén, Arizonában és Kaliforniában élő mohave (mojave) törzs tagjai például a kék kaktusz festékanyagát használták a tetoválásaikhoz, amelyeket főként vélt szerencsehozó és védelmező hatása miatt varrtak fel felnőtt tagjaikra vallásos ceremónia során vagy háborúba indulás előtt. Ezekről a motívumokról sajnos nem maradtak fenn képek… kivéve egy viselőről, aki azonban nem volt törzstag… hiszen egy fehér nő volt.

A porcelánbaba arcú Olive Oatman az állán viselt mohave tetoválásokat, amelyről egy egész fotósorozat megmaradt. De hogyan történhetett ez? A nő családját egy amerikai bennszülött törzs – vélhetően a Nyugati Yavapai népcsoport – mészárolta le, őt és nővérét, MaryAnn-t pedig gyerekként elhurcolták rabszolgának. Szabad emberként egyedül bátyjuk, Lorenzo élte túl a támadást, de ő is súlyosan megsérült.

Tartóik nagyon csúnyán bántak Olive-vel és MaryAnn-nel, mígnem egy évvel később, egy kaliforniai mohave törzstag megvásárolta őket. A törzsfőnök, Espianola és felesége Aespaneo örökbe fogadta a lányokat, és később földet is adományoztak nekik, hogy művelhessék azt. A törzs mindkét lányt kék kaktusszal tetoválta ki az állukon, amely a törzs szerint egy biztosíték arra, hogy a túlvilágon is jó életük lesz.

Később MaryAnn meghalt egy törzsi harcban, Olive pedig újra találkozott Lorenzoval. Sokat beszélt a mohave törzsben töltött éveiről, és míg korábban úgy tűnt, kellemes emlékeket őriz, később egyre keserűbben nézett vissza azokra az időkre. Hogy valójában mi is az igazság, örök rejtély marad.

Fotó: Internet

Szerző: Kalla Tímea

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here