Tojások messze a tyúkon túl

Ha kimondjuk: tojás, a legtöbbünk tyúktojásra gondol. Joggal: a tyúktojás ugyanis az egész világon elterjedt, hiszen könnyen elérhető, és számtalan formában elkészíthető. De van ám világ a tyúkon túl is! Íme, néhány ehető tojás, amelynek fogyasztásához azért, valljuk be, gyomor kell!

 
 

A halak tojása a kaviár, mely világszerte egy elegáns, drága ételnek számít. A veszélyeztetett fehér fogú bálna tojása az egyik legdrágább ebben a kategóriában: 3-4 ezer dollárba is kerülhet. Ám még ezt is felülmúlja az Iránban értékesített albínó tokhal tojása, a kaviár, melyért 34 500 dollárt kértek, és amely ezzel Guinness rekordot állított fel.

A hangyák aprók, és súlyuk kétszeresét is képesek elcipelni – ezt tudjuk róluk, de hogy eszünkbe nem jutna megenni a tojásaikat, az majdnem biztos, ugye? Sokan azonban nem zárkóznak el ettől a csemegétől. A hangyatojás mérete függ a hangya fajtájától és élőhelyétől.
A thaiföldi vörös hangyák tojása például nagyobb, mint egy átlag hangyatojás: a savanykás ízű tojást salátákban, omlettekben, curryben, vagy magában tálalják fel. A mexikói hangyatojásnak inkább mogyoróra hasonlít az íze, és ezt is magában vagy omlettbe keverve kínálják, vagy megfűszerezve sütik ki.

A kékes-zöldes színű, közel egy kilót nyomó, tizenkét tyúktojásnak megfelelő emutojást főként Ausztráliában fogyasztják. Az 50%-ban fehérjéből, 50%-ban sárgájából álló tojást a reggelitől a desszertig számtalan étel elkészítéséhez használják.

Ha teknőstojást szeretnénk enni, irány Nicaragua! Levesben megfőzve, vagy salátához adva nyersen eszik, és úgy tartják, hogy fogyasztása felkorbácsolja a férfiak szexuális vágyát…

Jamaica és Ausztrália népe oly nagy kedvvel eszegette a krokodilok húsát és tojásait, hogy a fajt mára a kihalás fenyegeti (Az Amerikai Egyesült Államokban ezért be is tiltották a krokitojást.) A Fülöp-szigeteken a krokodilok tojását főleg fagyikhoz adagolják, így sokkal krémesebb lesz a desszert. Végül pedig, akinek gusztusa van hozzá, ehet poliptojást is: ezt valószínűleg nem külön fogják számára szervírozni, hanem a polippal együtt, alaposan megfőzve. Állagra a rizsre hasonlít, ízre pedig inkább édes.

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here