Elhunyt II. Erzsébet, a brit monarchia szíve

"Halálával egy új korszak kezdődik mind Nagy-Britanniában, mind a világban."

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Nem számított rá, hogy trónra kerül, és ez nem is tette boldoggá. Erzsébet szabad lélek volt, boldog és szerelmes akart lenni, de kötelességtudata mindenek felett győzedelmeskedett egész élete során.

 
 

Erzsébet szinte az egész 20. század történelmének tanúja volt. Megingathatatlan hittel vezette és irányította monarchiát. Tudott erős és kemény is lenni, ha a körülmények úgy kívánták.

Erzsébet a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó volt a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideje hatalmon lévő monarchája. Uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni. Mindig az a nő, királynő volt, akinek tekintélye és szilárd meggyőződése megingathatatlanul támogatta a királyság ügyét. Ígéretéhez híven sosem mondott volna, hiszen megesküdött a koronára, amelyet szolgált, amely az életét jelentette.

Négy gyermeke született, és példás házasságban élt 73 éven át a görög származású Fülöp herceggel, aki mindig mellette állt, megnevettette, és kapcsolatuk minden hullámvölgye után is társa tudott maradni. Elvesztése Erzsébet számára maga volt a fény kihunyása.

Meghalt egy királynő, aki jellemével, állhatatosságával méltón képviselte országát. Anya volt, feleség, anyós és nagymama, majd dédnagymama is. Bár voltak olyan időszakok, amelyek próbára tették őt, mindig megmaradt tiszteletreméltó uralkodónak, szilárd jellemű családfőnek, akinek szívét talán unokái tudták igazán meglágyítani.

Halálával egy új korszak kezdődik mind Nagy-Britanniában, mind a világban. Megváltozik minden, hiszen egy élet vége mindig gyökeres változást hoz azok életében, akik itt maradnak. Isten óvja a királynőt, isten óvja II. Erzsébetet azon az úton, amely földi pályafutása után kezdődik neki odaát.

Kép forrása: Pinterest

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here