A kevésbé szép emberek ritkábban válnak?

Profi smink, drága ruhák, plasztikai műtétek, fotós filterek… száz meg száz trükk, hogy vonzóbbnak tűnjünk az állásinterjún, a randin vagy egy fényképen. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy sikeresebbek vagy boldogabbak leszünk, ha sikerül elérnünk a vágyva vágyott szépséget. Hogy miért is nem?

Több kutatás is kimutatta, hogy az a páros, amelynek tagjai az átlagos megítélés szerint szépek, nagyobb eséllyel válnak el, mint a kevésbé szemrevaló házaspárok. Az egyik kutatócsoport például azért jutott erre a következtetésre, mert egy gimis évkönyv alapján kategorizálta a végzős srácokat (jóképűekre és kevésbé vonzóakra), majd összevetette azok húsz évvel későbbi válási rátájával, és egyértelműen bebizonyosodott, hogy a mindenki által dögösnek mondott férfiak nem maradtak meg a házasság kötelékében.

 
 

A szépség nem feltétlenül előny a munkakeresés során sem. Egy izraeli kutatócsoport megvizsgált 2656 álláskeresőt, és szintén kategóriákra osztotta a jelentkezőket, majd kimutatta, hogy míg a férfiaknál előny, ha helyesek, és őket hívják vissza inkább, mint szerényebb külsejű férfitársaikat, addig a nőknél ez pont fordítva van: az átlagos külsejű nő hamarabb kap munkát, mint egy klasszikus szépség.

A szépség egyenlő az elégedettséggel és a magabiztossággal… gondolná az ember, pedig ez is tévedés. Egy modellek között végzett brit kutatás szerint a szépnek tartott emberek körében több a személyiségzavarosok, és a boldogtalanok száma.

A szépség nem hoz kifejezett sikereket a tudományos életben sem. Mint kiderült, egy mutatós okos embert mindig butábbnak hisznek, mint egy szerényebb külsővel rendelkezőt. Egy kutatócsoport a tudományos életben sikeres emberek fotóit mutatta be egy bizonyos kontroll csoportnak, arról tudakozódva, hogy vajon melyiket tartják képzettebbnek, jobb szakembernek. A válaszadók mindegyike a szolidabb külsejű férfiakat és nőket tartotta iskolázottabbnak.

A Glasgow University kutatócsoportja 15 éven át vizsgálta a nők vonzódását maszkulin, vagy kevésbé karakteres férfiak iránt. Az eredmény azt mutatta, hogy míg a rövid távú kapcsolatokban a nők a férfiasabb külsejű pasikat keresik, hosszú távra olyanokat választottak, akikben volt egy kis nőies vonás.

Ön mit gondol, a szépség kulcs a sikerhez? Lehet egy nő vagy férfi okos és szép is? És mi a helyzet a szép párokkal, biztos, hogy boldogabbak is?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here