Ami a legfontosabb, ha egyedül vagy a vészhelyzet alatt 

Mindegy, hogy szükségesek-e a szankciók vagy sem… A rendeletek megszülettek, és akármilyen frusztráló is, most ehhez kell igazodnunk. De mi az, ami segíthet abban, hogy ezt a korlátozott időszakot pozitívan éljük meg?

 
 

Kezdjük az egészséggel, egy mondatban… Semmi esetre sem szeretnék belemenni tudományos fejtegetésekbe, hiszen nem vagyok sem orvos, sem szakértő. Ha betartod, amiket tanácsolnak (kézmosás, nem nyúlás az arcodhoz), akkor nyugodt lelkiismerettel űzheted az órákat “home officeban” vagy munkahelyeden.

Ne zárkózz be, keresd az emberi kapcsolatokat… A legrosszabb esetben, ha fizikálisan nem tudsz érintkezni egy barátoddal, családtagoddal vagy munkatársaddal se, használd ki a technika adottságait: chatelj videóhívásban Messengeren, Skype-on, vagy Zoomon, legalább naponta egyszer. Ha csak 5 percet, akkor 5 percet, ha 1 órát, az még jobb. Amennyiben nem szoktatok ilyet csinálni, semmiképp se érezd cikinek megkérdezni egy rokonodtól vagy barátodtól, hogy van-e kedve beszélgetni egy pár percre.

Hidd el, ők is ugyanolyan magányosak mint te, és csak örülni fognak neki.

Ha tudtok egy csoportos videóhívást egyeztetni egy nagyobb társasággal, az még izgalmasabb lehet.

Mozgás, mozgás, mozgás… Valószínű, hogy az irodában is felszoktál állni egyszer-kétszer és megmozgatod a tagjaidat. Most se ülj egész nap otthon. Ha teheted, menj ki a házból és sétálj pár kört a tömb körül. Ha muszáj a négy fal között maradnod, akkor is szánj legalább egy órát a mozgásra. Nézz egy-két Youtube videót jógagyakorlatokról, vagy ha az alakodat is szeretnéd formálni a kényszerpihenő alatt, üsd fel a crossfitoldalakat. Ezekhez nem kell semmi más, csak egy szőnyeg. Akár a szobádban is tudod végezni őket.

Ha már a szobánál járunk… Változtasd a környezeted. Ez különösen a home office-ban dolgozók számára fontos. Ha teheted, ne a hálószobádban melózz, ugyanis ez valószínűleg eddig a pihenés szentélye volt számodra. Legfeljebb 2 óránként tarts egy kis szünetet, menj ki a konyhába, ülj ki az erkélyre, vagy akár nézz be a gyerekszobába, és csak élvezd az új környezetet egy pár percig.

Tervezd meg a napjaidat, tűzz ki célokat… Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak hátradőlsz és azt csinálod, amihez épp kedved szottyan. Persze, kellenek ilyen napok is. Ezeknek azonban hagyd meg a szombatot és a vasárnapot. A többi napra viszont

legyen egy rutinod, ami hasonló ahhoz, mintha munkába mennél.

Ne pazarold el az egész délelőttöd rémhíreket olvasva a Facebookon. Kelj fel kellemesen korán, reggelizz meg, töltsd produktívan az időt akár egy könyvet olvasva, és hagyd meg a délutánt és az estét a szórakozásnak. Ha valamit el kell érned, ha van egy cél ami felé haladsz, legyen ez egy új tudás megszerzése vagy a nappali kitakarítása, sokkal gyorsabban fog telni az idő.

A következő pár hét, rosszabb esetben hónap, nem lesz könnyű időszak. Azonban csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle. Egyedül különösen nehéz, hiszen sajnos vagy nem sajnos, de társas lények vagyunk. De erős vagy, és ne ess kétségbe: a változástól való félelmünk általában alaptalan, sokszor olyan dolgoktól rettegünk, amik be sem fognak következni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here