Ami hiányzik a kapcsolatodból…

Ha párkapcsolatban élsz, valószínűleg számtalanszor feltetted már magadnak a kérdést, hogy mi a legszebb dolog, amit adhatsz Neki. 

A kedvenc ételét tálalni egy hosszú nap után? Befizetni kettőtöket a wellness hétvégére amire már évek óta vágyik? Esetleg egy romantikus estét szervezni, mely vad éjszakába torkollik?
A válasz egyszerűbb, teljesen ingyen van és semmi kreativitást nem igényel. Sok erőfeszítésbe és türelembe kerül, viszont nélküle nem lehet boldog a kapcsolatotok.

 
 

Meghallgatni és figyelni rá a legszebb ajándék amit adhatsz a párodnak. Lehet, hogy elcsépeltnek hangzik, esetleg most hallasz erről először. Tedd fel magadnak a kérdést mindkét esetben és válaszolj őszintén: Mikor figyeltem rá utoljára igazán? Legutóbb mikor adtam neki a teljes, osztatlan figyelmemet?

Dale Carnegie híres könyvében, a “Hogyan szerezzünk barátokat, hogyan bánjunk emberekkel”-ben egy meghökkentő dolgot említ: a fontosságra való törekvés a legfőbb motiváció az életünkben, természetesen a testi szükségleteink kielégítése után. Nem feltétlenül kell egyetértened Carnegie-vel, az viszont biztos, hogy a párod mindennél jobban éhezik a figyelmedre. Ő akar lenni a legfontosabb számodra a világon. Tőled vágyik elfogadásra, építő kritikára és együttérzésre. Ha te dicséred meg, az többet jelent neki mindennél a világon, még ha nem is mutatja ki. 

Valószínűleg te is ugyanígy vagy ezzel, csak tőle szeretnéd mindezt. És mivel ennyire fontosnak akarjuk érezni magunkat a másik szemében, pont ezért olyan nehéz fenntartani egy egészséges egyensúlyt, ahol 50-50%-ban szentelitek egymásnak figyelmeteket.

Biztos vagyok benne, hogy így is megteszel mindent, hogy a legjobb figyelmeddel tüntesd ki partnered. Teljesen jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy tudnál-e egyáltalán még jobban figyelni rá.

Legközelebb, mikor úgy adódik, hogy nyugodtan beszélgettek, például reggeliztek, sétáltok, vagy összebújtok a kanapén, próbálj meg elmerülni abban, amit mond. Összpontosíts csak rá. Ha folyton elkalandozik a gondolatod, terelgesd vissza a beszélgetésre. Hessegesd el, ami nem a pillanathoz illik. Mindegy, hogy mi a téma, lazán hömpölyögj vele. Ne arra koncentrálj, hogy vajon figyelsz-e rá eléggé, hanem gondold végig amit mond, még akkor is, ha alapból nem igazán érdekel.

Így válhatsz jó hallgatóvá. Ezt persze nem csak a párod esetében, hanem barátaiddal, munkatársaiddal is tudod kamatoztatni.

Amennyiben túlságosan szereti a párod bő lére ereszteni a mondanivalóját, akkor is próbáld meg a teljes figyelmedet neki szentelni. Lehet, hogy pont erre vágyik, és miután érezte, hogy rá figyelsz, már nem csak a saját hangját akarja hallani. Sok esetben amint úgy érzi az egyik fél, hogy elég fontos a másiknak, elkezdi viszonozni a figyelmet. 

Természetesen, mint minden más dolog egy párkapcsolatban, ez se működik, ha csak az egyikőtök csinálja. Amennyiben úgy érzed, van még mit dolgoznotok az egymásnak szentelt figyelmeteken, dobd fel a témát ma este.

Egy időzített bomba lehet a kapcsolatotokra nézve, ha nem adjátok meg egymásnak a megfelelő figyelmet. Sok problémát és konfliktust tudtok elkerülni, ha változtattok ezen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here