Anyatanácsok

Lehet-e, kell-e tanácsot adnunk felnőtt gyerekeinknek, akik házasság előtt állnak? Szabad-e tapasztalatainkat anélkül átadni, hogy negatív életérzéseket sugalljunk? Ez járt a fejemben, amikor ezeket a tanácsokat összeállítottam. Nem bírom ki, hogy ne legyek minden helyzetben anya, még akkor is, ha majd a gyerekem felhúzza a szemöldökét vagy fintorog és azzal az arckifejezéssel néz rám, amellyel sokszor: jobban tud nálam mindent, és különben is nem az én életemet éli.

Igaza van, de akkor is. Csak leírom, amit gondolok, hátha tud belőle szemezgetni. Egyszer, idővel…Ha meg nem, akkor valószínűleg tényleg jobban csinált mindent, mint én. Ennek viszont örülni fogok.

 
 

Lányomnak szeretettel (óvatosan, csakis jó szándékkal, ahogy mindig, de ez századrangú!)

 1. Ne vedd természetesnek, hogy szeretnek! A hétköznapok bele tudnak rondítani a legszebb szerelembe is.
 2. Minden nap dolgozz meg a házasságotokért. Nem nagy munka ez, ha szereted a másikat.
 3. Ne akarj mindenben okosabb lenni. Egy férfi sem szereti az irányítást!
 4. Ismerd el, ha valamiben jó a párod és ne felejtsd szóvá tenni!
 5. Dicsérj! Fontos a külső neki is, hidd el, de a munkáját, terveit, céljait okvetlenül ismerd el!
 6. Légy kedves! A kedvesség nem a gyengeség jele, ahogy mostanában hiszik. Bárkit bármire könnyebben rá tudsz venni, ha kedves vagy. Nem mellesleg jól esik.
 7. Ne becsméreld mások előtt, de még a barátaidnak sem!
 8. Ha azt hiszed, minden állandó marad, tévedsz. Ezért nap, mint nap adj magadra, és ne legyen természetes, hogy nem öltözöl fel otthon rendesen vagy nem fürdesz stb.
 9. A férfiak kényes pontja a hiúság. Ha nem kapja meg tőled a kellő lelkesedést, keres mást, aki észreveszi őt. És ha azt hiszed, ez nem fontos, gondolj arra, milyen jó érzés, ha csinosnak találnak, mondanak pár jó szót a munkádra, a lakásra, a főztödre.
 10. Minden férfi gyerek is egyben. Ha tetszik, ha nem, fogadd el, és ne dörgöld az orra alá, mert csak te veszíthetsz, jöhet valaki, aki meg akarja őt menteni a házsártos feleségétől.
 11. Ha azt hiszed, eleget dicsértél, akkor tegyél rá még egy lapáttal, neked lesz jobb, és az a férfi, aki otthon dicsérve van, nem szalad vigaszért máshoz.
 12. Hagyd, hogy hobbija legyen, még ha nem is érted, mire jó.
 13. Ne hanyagold el a barátaidat, ki tudja, mikor lesz rájuk szükséged. Házas vagy, nem rab!
 14. Hagyd békén a férjed, ha a barátaival van! Nem kell negyedóránként felhívnod valamiféle ürüggyel, amitől szánalmassá válsz.

Fiamnak szeretettel (még akkor is, ha fintorog és jajgat, ha ezzel nyaggatom!)

 1. Ne vedd természetesnek, hogy szeretnek! Minden változó, az érzelmek és a kapcsolatok is!
 2. Minden nap dolgozz meg a házasságért, nemcsak a nő feladata ez, hiszen ketten kötöttétek.
 3. Ne legyél lusta beszélgetni, hidd el, még a szex is ezzel kezdődik!
 4. Ne akarj uralkodni a feleségeden, hidd el, okos, ügyes, ezért választottad, nem beszélve arról, hogy szép.
 5. Vedd észre, ha fáradt, és dicsérd meg, mert szóból ért az ember. Semmiből nem áll annyit mondani, hogy csinos, jól áll a haja, vagy finom volt az ebéd, amiért órákon ét gürizett. Ehhez nem kell se csoki, se virág, ha netán lusta voltál venni.
 6. Légy kedves, és sose használj becsmérlő kifejezéseket, ha elmondod a véleményed! Hidd el, a nők sose felejtik el, ha rondán beszéltél velük, a szó nem száll el, hülye volt, aki ezt a mondást kitalálta.
 7. Ha nem figyelsz magadra, elhanyagolt vagy, netán gusztustalan dolgokat teszel, rövid időn belül kiábrándítóvá válsz. A nőknek is van szeme, és ne hidd, hogy nem veszik észre a körülöttük lévő pasikat.
 8. Ha nem dicsérsz, nem ismered el, hogy a feleséged különleges, megteszi majd más, és akkor hiába hibáztatsz a világon mindenkit.
 9. Minden nő hiú, szereti, ha csodálják, ezért minden erőddel vedd észre, hogy fodrásznál volt, főleg, ha még mondta is. Minden dicséret ingyenes és kikövezett utat jelent egy esti hancúrhoz.
 10. A házimunka nemcsak nőknek szól. A levetett ruháid maguktól nem másznak a szennyes tartóba, ingeid, pólóid nem mosódnak, vasalódnak ki csak úgy. Ne legyen természetes, hogy a szekrényben mindig van tiszta ruha.
 11. Ne felejts el beszélgetni, hidd el, nagyon fontos, hogy néhány gondolatot ki is mondj, mert ahogy a férfiak, úgy a nők sem gondolatolvasók.
 12. Ne hanyagold el a barátaidat, mert fontosak a pasis programok, de ha ezt tudomásul veszed, akkor a barátnős csevejt se fikázd, mert sokkal jobb, ha ott jön ki a feszültség a párodból, mint otthon.
 13. Ha nem tudod, mit akar a nő, kérdezd meg! Úgyse fogsz rájönni. Arra meg pláne, hogy mi a baja. Azt ne kérdezgesd, sose fogja megmondani az igazat, vagy ha igen, akkor véged van!

Ennyi egyelőre egy tapasztalt, sokat megélt felnőttől, akinek a szava hol számít, hol meg nem…

fotó: Pinterest


Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here