Biztos alapok…vagy mégsem?

Már József Attila is megmondta, hogyan érdemes “dolgozni csak pontosan, szépen…” és, – különösen, ha az építőiparról beszélünk – hibátlanul. Itt ugyanis minden hanyagságból, korrupcióból, vagy törvények figyelmen kívül hagyásából adódó vétek borzalmas tragédiákhoz vezethet. És akkor még nem is beszéltünk az elkerülhetetlenről: a természet hatásairól!

 
 

Elég egy aprócska emberi mulasztás, esetleg szélvihar vagy földrengés, és a ház, a híd, vagy a középület romokban hever – megölve sok-sok vétlen embert… de ha csak egyet is, már az is túl nagy áldozat.

Itt van például a világ legnagyobb mecsete, a mekkai. 2015 szeptember 11-én az imádkozókkal teli épületre egy hatalmas daru omlott rá, megölve 111 embert, és megsebesítve további 400-at. A nyomozás szerint a balesetet a heves esőzések és a vad széllökések okozták, a későbbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy egyes biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása is szerepet játszott a tragédiában.

1134 ember életét követelte a bangladesi Rana Plaza összeomlása. Az ötemeletes épület 2013 áprilisában, egy zsúfolt napszakban vált a földdel eggyé. Május 13-ig tartott a túlélők felkutatása, ez alatt mintegy 2500 embert sikerült kimenteni a romok alól. A nyomozás hamar kiderítette, hogy a polgármester vétkes a dologban, hiszen az ingatlan tulajdonosának kérésére az eredeti tervektől eltérően további emeletek felhúzására adott engedélyt. Tetézendő a bűnt, a felső szintekhez gyenge minőségű építőanyagokat használtak, így gyakorlatilag garantálható volt a tragédia. Az összeomlás előtti napon egy mérnök jelezte, hogy az alapon és a falakon repedések keletkeztek, de a tulajdonos mégis a munkák folytatása mellett döntött.

Kínában egy komplett 13 emeletes épület dőlt el, teljesen váratlanul. A 2009-ben bekövetkezett eset egy ember életét követelte. Az építkezésről kilenc embert állítottak elő, akiket alaposan kihallgattak. De a látvány is a projekt kivitelezői ellen vallott: az apartmanházat olyan gyenge minőségben építették fel, hogy az egy darabban maradva dőlt el. A helyszínt hamarosan turisták özönlötték el. Egy egykori építési szakember szerint Kínában jellemző a korrupció az építőiparban: a hatóságok megvesztegethetőek, gyakorlatilag bármilyen tervet képesek aláírni megfelelő összegekért.

2018 március 15-én a floridai nemzetközi egyetem újonnan épült gyalogos hídja omlott össze. Hat ember meghalt, és számos megsebesült. Akkor nem volt egyértelmű, hogy mi okozhatta a tragédiát. Az kockázati tényezőnek számított, hogy a hidat egyébként csak 2019-ben tervezték átadni, a munkálatokat azonban felgyorsították. A szokatlanul nagy súlyú hídon két munkás is dolgozott a tragédia bekövetkeztekor. Éppen a hidat tartó acélsodronyokat állították be – a későbbi vizsgálatok szerint túl szorosra. És, ha ez még mindig “nem lenne elég” baj, a baleset előtt egy nappal egy mérnök feljegyzést írt a hídfőn megjelent repedésről… de az üzenet sajnos későn ért célba.

fotó: Internet

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here