Fontos, hogy a barátnőm tudjon főzni – interjú Rácz Jenő séffel

Sikeres, karizmatikus és még jól is főz. Az ország első számú séfje nemsokára exkluzív étterem nyit Budapesten, de beszélt kalandos kínai múltjáról és arról is, mi kell a sikerhez. Nem mellesleg a Hyundai egyik új mentorává választották, feladata lesz többek közt fiatal tehetségek felkarolása is.

Fontos számodra, hogy egy nő tudjon főzni?
Relatíve fontos. Nyilván az a lényeges, hogy az érdeklődése meglegyen, hiszen a mindennapjaimat nekem ez aranyozza be. Például, ha a párom nem lenne gasztronómiai irányultságú, vagy ha iszunk egy minőségi bort, és nem csukjuk be együtt a szemünket, akkor nehezebben tudnám megosztani az élményeimet. Élvezünk minden egyes kortyot és ízaromát! Szóval fontos, hogy legyen egy alap tudása és értékelje a jót!

 
 

Említetted a magas albérleti árakat, kitértél néhány társadalmi problémára is, pedig sok celeb csak felszínes témákról mer nyilatkozni. Fontos számodra, hogy komolyabb, sokakat érintő problémákról is szót ejts?
Minden állásinterjúnál, amit elvégeztem a jövendőbeli dolgozóimmal, nem csak a munkatapasztalatra voltam kíváncsi, hanem arra is, hogy milyen háttérrel rendelkezik. Ha valaki intelligens, szépen beszél, van akarata és megvan a tapasztalata is, akkor az már eleve egy jobb helyzetből indul. Mindig megkérdezem, hogy melyik kerületben lakik, mennyit költ albérletre, van-e barátnője- ezek mind nagyon fontos tényezők. Ha jelentkezik hozzám egy negyven éves szakács két gyerekkel, akkor annak nem biztos, hogy kiszúratom a szemét kétszázötvenezres fizetéssel.

A húszas éveidet főként Sanghajban töltötted. Miben különbözik a kínai főváros Budapesttől?
Sanghaj egy metropolisz. 30-40 millió közötti fő fut át rajta, nagyon nagy kínai turizmussal rendelkezik. Azt mondanám, hogy a legjellemzőbb dolog a gyorsaság. Iszonytatóan gyors városról beszélünk, ami már önmagában is szinte országként funkcionál. Szóval egy külön világ – Kína az Kína, Sanghaj az Sanghaj, nem feltétlenül éltem volna más kínai városokban. Sanghaj kozmopolisz: nagyon trendi, nagyon nyitott a nyugati kultúrára. Magyarországról pedig azt tudom elmondani, hogy nagyon tradíciókhoz kötött. Nem annyira dinamikus, viszont magyarként megélni azt, hogy magyar vagy Budapesten, sokkal szebb. Amikor az ember elhalad a Parlament mellett vagy átmegy a Lánchídon autóval, az nagyon szívet melengető. Amíg van egy vadonatúj, 90 emeletes felhőkarcoló, és ha azt nézem, hogy a Lánchíd meg ott van x+100 éve, és ugyanúgy néz ki, ahhoz képest az is tud valamit adni. Mindkettőben van jó, ez a lényeg.

Rácz Jenő Lippai Flórával

Miben más az eredeti kínai konyha, mint a hazai? Igaz, hogy a kettő teljesen más?
Az elsődleges üzleti szempont, amit figyelembe kell venni, ha az ember vendéglátó egységet üzemeltet, hogy az adott körülményekhez igazodni kell. Ha én például elmentem Kínába, és európai ételt főztem, akkor nekem mindig tudatában kellett legyek, hogy én kínai embereknek főzök, kínai ízléssel. Amikor európai kínai ételről beszélünk, akkor az egy fontos szempont, hogy javarészt nem kínaiakkal lesz tele az étterem. Nagyon autentikus kínai ételek nem találhatóak Budapesten, ezzel viszont nincs semmi probléma, ez kell. Egy-két kivétel viszont még akad, a régi kőbányai piac területén még nagyon sok olyan eredeti kínai kifőzdék vannak, ahol a menük nincsenek magyarul vagy angolul kiírva. Oda például csak a helyi kínaiak járnak és akkor ott lehet mindenféle izgalmas dolgokat enni, például belsőségeket.

Nagyon fiatal vagy! 30 évesen mit üzennél a saját generációdnak? Szerinted hogyan élhetnek egy boldog, teljes életet, mi kell ahhoz, hogy haladjanak az életben?
Ha valakit az interjún esetleg nem is vettem fel,  akkor is próbálok egy-két olyan pozitív mondatot mondani, hogy az valamit megindítson az emberben. Gondolkozzanak úgy, hogy piaci értéke van mindenkinek, a piaci értéket pedig te határozod meg. Az, hogy te mennyit érsz, a tudásoddal egyenes arányú. Nem mindegy, hogy húsz év menza, vagy húsz év fine dining – ezt te döntöd el, hogy melyikből akarsz meríteni. Ha eltelt az a húsz év, akkor ne legyen az, hogy úgy érzed, nem igazságos az élet. Mindenki tudatosan válasszon célt, és gondoljon bele abba, mivel tudnál növelni a piaci értékét!

fotó: Internet

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here