Ha húsvét, akkor nyúl és kalács? Dehogy! Szét néztünk a nagyvilágban

A húsvét egyik legszebb, legösszetettebb ünnepünk. A keresztény világ Jézus Krisztus feltámadását ünnepli, akik nem vallásosak, azok pedig ilyenkor a tavasz érkeztében, a rügyek kipattanásában, a megújulásban gyönyörködnek.

 
 

Rengeteg kedves, vagy éppen különös szokás és hagyomány övezi ezt az ünnepet: íme, néhány csemege a nagyvilágból!

A dél-francia városban, Haux-ban minden évben hatalmas omlettet készítenek a helyiek. A 4500 tojásból készült étel minden húsvétkor közel ezer embert lakat jól. A legenda szerint Napóleon erre jártakor kért a helyiektől egy omlettet. Annyira ízlett neki, hogy elrendelte, hogy másnap, mire a hadserege odaér, készítsenek egy hatalmas adagot a tojásos ételből.

Korfun nem tojáshéjat törnek ilyenkor, hanem hatalmas vázákat, kaspókat, és agyagedényeket dobálnak ki az ablakon, egyenesen az utcára. A hagyomány eredete vitatott: egyesek szerint a régi edények összezúzásával köszöntik a tavaszt, és helyet készítenek az új termésnek.

Norvégiában ilyenkor olvassák a legtöbb húsvéti thrillert, az úgynevezett Paaskekrimmen-t. A hagyomány 1923-tól eredeztethető, amikor az egyik könyvkiadó frissen kiadott krimijét reklámozta egy újság címoldalán. A hirdetés annyira élethűre sikeredett, hogy mindenki azt hitte, egy valódi, szenzációs hírről van szó.

A spanyolországi Verges-ben éjféltől hajnal háromig tart a haláltánc. Ilyenkor a helyiek csontváznak öltöznek, és megállás nélkül táncolnak, buliznak a város utcácskáin.

A szentföld, főként Jeruzsálem ilyenkor zarándokokkal telik meg. A hívők végigjárják azt az utat, melyet Jézus ment végig, szenvedve, keresztjét cipelve. Sokak erre emlékezve még egy keresztet is a vállukra vesznek. A keresztények ilyenkor a kereszthalálra és a feltámadásra emlékezvén istentiszteleteket tartanak.

A szicíliai Prizziben is fontos szerepe van Jézusnak: a helyiek húsvétkor piros jelmezbe öltöznek, ijesztő ördög maszkot húznak magukra, és úgy üldözik a lelkeket (ami valójában azt jelenti, hogy meghivatják magukat egy italra), egészen késő délutánig, amikor is Mária és a feltámadott Krisztus néhány angyallal az oldalukon el nem kergeti őket.

fotó: Internet

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here