Halloween eredete

A Halloween az egyik legmulatságosabb ünnep a világon. Hazánkban is egyre inkább elterjedt a halloween-i bulik szervezése, legyen az gyerek vagy felnőtt. Speciel nálunk mindkettő hagyomány. De van pár tény az ünnep körül, amit tévesen tudunk, így itt az ideje azt rendbe tenni.

 

 
 

Halloween halottak napján van.

NEM IGAZ! Halloween október 31-én van Mindenszentek előtt, vagyis november 01. előtti este. Az elnevezésének fordítása is, vagyis az All hollows jelentése, mindenszentek. Halottak napja november 02-án van, ekkor szeretteinkre emlékezünk, akik már nincsenek velünk. Ekkor látogatunk el virággal és gyertyákkal a temetőbe, és ekkor csillog száz és száz mécses ameddig a szem ellát. Mindenszentek pedig az üdvözült lelkek ünnepnapja a keresztény egyházban.

Halloween egy amerikai ünnep.

NEM IGAZ ez sem. Az amerikaiak tették úgymond világhírűvé ezt az ünnepet, de igazából az eredete egy Brit – Ír népszokáshoz nyúlik vissza, ami hosszú évszázadokkal ezelőtt kezdődött.

Egy újabb semmitmondó üres „kereskedelmi” ünnep.

Ezt sem mondanám. Nézzünk egy kicsit a mélyére ennek az ünnepnek.
A hagyomány a tök kifaragására még a Brit – szigetekről származik, bár akkor még takarmányrépát vagy céklát faragtak ki. Ez a tevékenység a Samhain ünnephez kapcsolódik, amikor is a kifaragott lámpások célja egyrészt az utak megvilágítása volt, valamint a szellemeket és alvilági lényeket hivatott szimbolizálni, és hogy egyben meg is védjék azoktól az embereket és az otthonaikat. Ezért is lehetett, hogy gyakran a lámpásokat kitették az ablakba.

Aztán a brit bevándorlók megérkeztek Amerikába, így a répát és céklát felváltotta a jóval nagyobb takarmánytök, ami jobban faragható volt, és narancssárga színe szebb is.

Maga a világító tököt Jack O’Lanter nevű ír részeges kovácshoz köti a monda, aki világ életében rengeteget ivott. Aztán egyszer meglátogatta az ördög, aki el akarta vinni magával a pokolba, de Jack addig alkudozott és ravaszkodott az ördöggel, amíg az fel nem mászott egy fára. Igen ám, de Jack ekkor egy keresztet vésett a fa oldalába, így az ördög nem tudott lemászni anélkül, hogy megérintené azt, ami köztudottan nem viselt jól. Így Jack meg tudott abban állapodni az ördöggel, hogy segít lemászni a fáról, ha cserébe az ördög békén hagyja őt örök időkre. Az egyezség megszületett. Igen ám, csak miután Jack meghalt, sem a mennyországba – bűnös, ittas élete miatt – sem a pokolba – a rossz tréfa miatt – nem nyert bebocsájtást, így a pokol és a menny között ténfergett. És láss csodát, az ördög volt az, aki megsajnálta Jack-et és odadobott neki egy izzó faparazsat a kénköves pokolból, amit Jack egy marharépába tett bele, hogy azzal bolyongjon tovább, mint elveszett lélek.

Úgy tartják, hogy október utolsó napján a legvékonyabb a határ az élők és a holtak világa között, és ekkor a holtak szellemei visszatérnek az élőkhöz és az otthonaikhoz, amit úgy akartak megakadályozni hogy eloltották a fényeket és a tüzet, hogy minél ridegebb legyen az otthon, ne legyen csábító a szellemeknek. Közben az élők leplekbe bújtak, hogy a szellemeket megzavarják, és azt higgyék még mindig a holtak földjén járnak.

Aztán az ünnep átkerült Amerikába, ahol már a későbbiekben a gyerekek beöltözve kopogtak be a házakhoz Trick or Treat felkiáltással (cukrot vagy csalunk) egy kis édességet kunyerálni, és ezen a felnőttek és a gyerekek egyaránt jól szórakoznak. Kétség nem férhet hozzá, hogy hazánkban is már jó pár éve hallunk Halloween bulikról, és a bevásárlóközpontok is már előszeretettel készülnek rá mindenfajta félelmetes és horrorisztikus tárgyakkal.

A partikellékeseknél minden megtalálható már hogy be tudjunk öltözni a legvadabb és legfélelmetesebb alaknak, és persze ha úgy van kedvünk a sütemények és az esti vacsora is kaphat horrorisztikus kinézetet.

Legyünk egy kicsit nyitottak és örüljünk egy alkalomnak az évben amikor lehet mókázni, beöltözni, és bolondozni a gyerekkel és a barátokkal, mert az év többi napjára úgy is marad a mindennapok súlya és monotonitása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here