Hogyan tanítsd meg fiadnak, hogy becsülje önmagát?

  1. Beszélgess vele egészen kiskorától, és hagyd, hogy kimondja, megmutassa az érzéseit! A düh, a harag elfojtása későbbi gondokhoz vezet. Soha ne mondd neki a régi, kártékony sablonokat, mint pl.: a fiúk nem sírnak! Mi vagy te, anyámasszony katonája? Katonadolog, ez nem is fájhat ennyire! Ezekkel becsmérled a fájdalmát, pedig ha fáj a szíve, vagy sérülés éri teste bármely pontján, mindegy, hogy fiú vagy lány. A fájdalom az fájdalom.
  2. Ne akard, hogy minden helyzetben kemény, erős és vagány legyen, te se voltál és vagy mindig az. Vannak olyan gyerekek, akik befelé fordulóak, nem akarnak szerepelni. A fiad nem vásári majom, hogy dicsekedj vele és kilökd a színpadra. Ne téged csodáljanak, mert ő jól tanul, jól viselkedik, vagy sikeres!
  3. Ismerd el, ha ügyes, ha jól teljesít, és ne mondd neki, hogy tudna többet is, ha akarna! Dicsérd jól, és ne sűríts a szavaid mögé még több elvárást!
  4. Ne kritizáld, becsméreld, mert nem olyan, amilyennek szeretnéd. A te dolgod, hogy szeresd. Ezért van a világon, nem azért, hogy teljesítse a te álmaidat, vagy megfeleljen az álmaidnak. Ezt vésd eszedbe, és emlékezz, neked se volt könnyű szüleid kedvére tenni. Kivéve, ha tökéletes vagy, ami nem valószínű.
  5. Tanítsd meg neki, hogy nem jobb vagy rosszabb másoknál! Mondd el neki, hogy nem szégyen kedvesnek lenni, nem a gyengeség jele, és ha valaki rászorul, segítsen, mert ezáltal lesz jobb ember.
  6. Neveld arra, hogy mondjon nemet a számára kényelmetlen helyzetekre, ne egyezzen bele olyasmibe, ami ellen tiltakozik legbelül. A bandákhoz csapódás nem viszi előre, még akkor se, ha belegebed abba, hogy elfogadják. Nem kell mindenkinek egy bizonyos csoporthoz tartoznia, és ha ki mer lépni, ha mer ellenkezni, rá fog jönni, hogy mennyi spiritusz van benne.
  7. Tanítsd arra, hogy fontosak az álmok, a célok, és ezek nélkül unalmas és fárasztó az élet. Az, amit keres, olykor fontosabb, mint maga a cél. Haladjon csak azon az ösvényen, amit jónak érez, még akkor is, ha mások el akarják téríteni.
  8. Ne hagyd, hogy elbizonytalanodjon abban ki és mi ő. Mondd el neki ezerszer is, ha kell, hogy legyen bármilyen erős vagy gyenge, sebezhető vagy vagány, okos vagy butácska, te mindig szeretni fogod, és nálad mindig menedékre lel, ha szidják, ha megalázzák vagy bántalmazzák.
  9. Mondd el neki, hogy erőszakra nem lehet erőszak a válasz, mert annak sose lesz vége. Ki kell állnia önmagáért, csak a módszereket válogassa meg, hogy utóbb is tükörbe tudjon nézni.
  10. Légy az, aki nem akarja folyton irányítani, és szereti mindig, mindenkor feltétel nélkül!

Kép forrása: Pinterest

 
 
Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here