Hogyan tartsd magad a céljaidhoz?

Egyszer csak kigyullad a villanykörte a fejed felett: neked mostantól jógáznod kell! Rögvest meg is veszel a témában 3 könyvet, megnézel napi 10 videót, munka után pedig rohansz haza gyakorolni. Úgy 2-3 hétig.

 
 

Az első időszak gyakorlatilag a mézeshetek közted és az álmod közt. Nem látsz magad előtt semmilyen akadályt, fáradtságot nem ismerve ölsz időt, energiát és pénzt a célod megvalósítására. Ha komolyabban foglalkoztat a téma, ess neki Csíkszentmihályi Mihály könyveinek.

Elsősorban viszont tudnod kell, miért is küzdesz. Ez elsőre egyértelműnek tűnhet, viszont ha belegondolsz, sok ember lézeng céltalanul. Kell hogy legyen egy tiszta kép a fejedben, mit is szeretnél elérni – máskülönben a kisujjadat sem fogod mozdítani. Nem reális elvárás, hogy dolgozd ki a beled, ha azt sem tudod, miért.

Egyszerre egy lépés is elég! Lehet, hogy elkap a hév, és holnaptól le akarod tenni a cigit, absztinenciát hirdetsz, sőt, eltökélted, hogy 8 hét alatt megtanulsz norvégul. Amikor még égnek a kis lángok a szemeidben, nem gondolod végig, hogy ez lehetetlen. A tüzet tartsd meg, de légy reális!

Alakítsd a többi teendőd az adott célhoz! Ha eltökélted, hogy egy jobb állás reményében leteszed az angol nyelvvizsgát, akkor a tanulás legyen az első! Kifogás mindig van, és hidd el, tényleg nem lesz rá időd, ha az angolt akarod belesűríteni a naptáradba. Fordítva kell gondolkodni: a nyelvtanulást írd be először, aztán jöhetnek a napi teendők.

Nyomd el magadban a rinyáló kislányt. Biztosíthatlak róla, hogy mindig ott fog visítani a füledben, valahányszor nekiállnál a távlati célodnak. Lehetséges megnyilvánulásai: “Fáááradt vagyok”, “Nincs kedvem”, “Inkább együnk valamit”. Légy erős, ne hallgass rá! Gondold végig, miért küzdesz, és hogy az erőfeszítéseidért később kapsz egy kulcsot a paradicsomba.

Hagyd, hogy vigyen a lendület! Mert ilyen is van. Amikor elkap a lelkesedés, és órákon át maximális figyelmet szentelsz az áhított célnak – na azt meg kell lovagolni. Viszont ne ostorozd magad, ha néha kiesel a lendületből. Emberek vagyunk, tele váratlan helyzetekkel és véges energiatartalékkal. Egyszerűen csak ne maradj túl sokáig a semmitevős, melankólikus állapotban, hanem igyekezz minél hamarabb visszarázódni.

Ne várd el magadtól a teljes koncentrációt, ha bűnbe csábító lehetőségek sora vesz körül. Munka közben lehetőleg ne hagyd a telefont az asztalon – az 5 perces “csekkolom kivel mi van”-ból lesz fél óra, ráadásul utána harmadannyi kedved lesz újra gályázni. A túl közeli kolléganőkkel nem nehéz egy órás pletykamenetbe bonyolódni, de otthon sem könnyebb a helyzet. Nem várhatod el magadtól a fogyókúrát, ha a hűtő felső polcán van a házi krémes, az alsón meg a brokkoli. Alakítsd a környezeted úgy, hogy semmi se vonhassa el a figyelmed!

Ha már végképp minden kötél szakad, próbáld ki a pomodoro technikát. Amilyen egyszerű olyan nagyszerű. Állíts be a telefonodon egy 25 perces visszaszámlálást (vagy ugyanennyi idővel későbbre egy ébresztőt). Ebben a rövidke időben csak a céloddal foglalkozz – 25 perc végülis nem a világ, nem igaz? Ha lejárt az idő, jöhet az ötperces pihenő, majd újból 25 perc fegyelem. A számokhoz nem kell tartanod magad, de azért nem baj, ha a szünet nem hosszabb, mint a munkával töltött idő.

A módszerhez hozzátartozik, hogy ez idő alatt nem szabad mással foglalkoznod. Ki kell zárnod az összes email-t, üzenetet – alig fél óra alatt azért ez nem lehetetlen vállalkozás.

A célokat – mint azt már valószínűleg megtanultad – nem adják ingyen. De kinek is kéne az ölébe pottyant gyümölcs, amikor az, amiért megdolgoztál, sokkal édesebb?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here