Így neveld a patkányodat!

Hmm, kéne valami háziállat… valami szőrös, kedves lény, akit esténként, munka után lehet szeretgetni. Persze, persze, póóóni, hát az lenne a legjobb, na, de a negyedikre? Mit szólna Bözsi néni, a földszint egyben lakó gondnok, ha az erkélyünkről random potyogna az ablaka elé az aromás szagú citrom?
Meg hát az alattunk lakó is állandóan feljárna szólni, hogy ne kopogjunk már olyan hangosan!

 
 

Hát, akkor mi legyen? Kutya, evidens. De – ahogy a férfiakra is szokták mondani – a kutya száz kiló alatt csak karácsonyfadísz… ki szeretne egy kis zsebcirkálót? Hát, én tutira nem. Bernáthegyi, vagy dán dog, na, az lenne az igazi. Csakhogy negyvenöt négyzetméteren nehezen mozogja ki magát, és ez főleg azokon a napokon gáz, amikor a főnök bent tart túlórázni…

Macska? Utálom, ahogy hízeleg, és amúgy is, lusta, mint a disznó. Hmm, esetleg egy disznó? Nem is tudom, akkor már inkább hal. Bár azt nem lehet simogatni. Akkor legyen valami rágcsáló, valami testes, szőrös, szórakoztató, különleges. Esetleg egy patkány. Naa, a patkány az jópofa ötlet. Hozok is egyet a szemétledobóból… ja, neeem, az csak városi legenda. Bözsi néni találta ki, hogy látott egyet a múlt héten, de tutira csak hallucinált, betépett az öregszagtól.

Tehát, patkány. Meg is lesem a neten, mit kell tudni róluk… ppaa-tk-ááány tar-táá-sa. Uhh, meg is van. Patkányblog. Ezek szivatnak. Frankón van egy patkányblog? Ez zseniális. Azt írja, egyszerre kettőt kell venni, mert a patkány nem szeret magányosan élni. Na, hát, ki szeret? Rögtön szimpatikus is lett ez a kis jószág.

Na, és még, mit kell róla tudni? Nem jó neki a terrárium, mert nyáron a felhevült üvegben a patkánypisiből felszabaduló ammónia gőzében az állat elpusztul. Egy kétszintes ketrec a legtutibb, mert tud benne mászkálni. El is férne a nappaliban… végülis. De mit eszik egy patkány? Vagy, inkább mit nem? Azt írja: “Speciálisan patkányoknak készült, minőségi tápot vegyünk… de adhatunk nekik gyümölcsöt és zöldséget is, viszont vannak tiltólistás ételek, mint pl.: a citrusfélék, csokik és csipszek.” Szóval, filmezést ne vele tervezzek, értem én!

Ez eddig rendben is van… “a patkány éjszakai állat, éjjel aktív és ilyenkor zajos. Turkál az almában, eszik, iszik, rendezkedik, totálisan átalakítja a lakhelyét.” Na, jó, akkor nem alszom vele egy légtérben, az fix! “De ne is rakjuk a konyhába vagy bárhová, ahol nagy a zaj vagy a forgalom, ez zavarhatja a patkányt, ami agresszívvá teheti. Huzat és tűző nap se érje, könnyen meghűlnek illetve hőgutát is könnyen kapnak. Egy csendesebb szoba távolabb az ablaktól és a fűtőtesttől ideális hely számukra.”

Gyerekek, ez komoly? El kell költöznöm, hogy lehessen egy házipatkányom? Maradok a macskánál… vagy veszek egy bérletet az állatkertbe.

Szerző: Kalla Tímea

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here