Kirúgták a royal baby-n gúnyolódó újságírót

Danny Baker a BBC tehetséges újságírója volt. Igen, már csak múlt időben. Danny Bakert ugyanis kirúgták. Danny Baker annak a BBC-nek a munkatársaként közölt sértő és rasszista képet a brit királynő legifjabb fiú unokájáról – Harry és Meghan újszülöttjéről, öltönyt viselő kismajomként ábrázolva őt – amely a korrekt, hiteles, független tájékoztatást tűzte zászlajára.

 
 

A képbe nem nehéz belemagyarázni a rasszizmust: a kézen fogva vezetett szőrös kismajom utalhat Meghan félig afroamerikai származására, ez pedig a BBC alapelveivel teljességgel összeegyeztethetetlen.

Danny Baker a felháborodott kommentek hatására eltávolította bejegyzését, majd többször bocsánatot is kért ország-világ előtt. Az első bocsánatkérésében azzal érvelt, hogy eszébe sem jutott a rasszista áthallás, később pedig azt írta, posztját társadalomkritikának szánta csupán.

A BBC, noha elismerte, hogy Baker kiváló újságíró, kirúgta munkatársát.

Hol húzódik a határ a társadalomkritika, és a gúny között? Mi számít szólásszabadságnak, és mi uszításnak? Milyen hangnem “engedhető meg” egy királyi család tagjaival szemben?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here