Különös fóbiák

A legtöbb ember a pókoktól fél. Vagy a víztől. Esetleg retteg a liftben. No de vannak, akik olyan dolgoktól rettegnek, amire álmunkban sem gondolnánk… Melyek a legfurább fóbiák?

 
 

A színektől való beteges félelem például egészen egyszerűen ellehetetleníti a mindennapi életet… vajon a chromatofóbiások hogy élnek túl egy átlag hétköznapot? Meglátnak egy szivárványt, és sikítani kezdenek? Nem, ez nem vicces, egyáltalán. Az igazság ugyanis az, hogy a színektől rettegők nem mindegyiktől, csak általában egyetlen színtől tartanak, attól, melyet egy korábbi traumatikus eseménnyel, tragédiával kapcsol össze az agyuk.

Az álomba merüléstől való félelem sem éppen jó móka: aki ebben szenved, az retteg attól, hogy ha álomba merül, soha nem fog felkelni többé. Van olyan is, aki a vissza-visszatérő rémálmoktól tart, vagy éppen attól, hogy nem tudja, mi történik vele álmában.

A köldökfóbia, bármilyen hihetetlen, a saját vagy mások köldökének látványától vagy érintésétől való beteges félelem. A köldökfóbiások idegenkednek a saját testüktől, és a köldökük látványa félelemmel vagy undorral tölti el őket.

Az, hogy mi okozza a pápafóbiát, még nem világos a kutatók előtt, de tény, hogy léteznek olyanok, akik rettegnek mindentől, ami a pápával vagy a Vatikánnak hozható összefüggésbe. Tünetei hasonlóak, mint más fóbiák esetében: izzadás, légszomj és szédülés.

Az 1800-as évektől egészen napjainkig jegyzik a szakállfóbiát, mely nem meglepő módon a szakállas emberektől való félelmet jelenti. Oka szintén homályos, talán az állhat a háttérben, hogy a szakáll néha a higiénia hiányát jelzi, és valójában ez az, ami a fóbiásokat taszítja.

A számfóbia azokra jellemző, akik félnek egy bizonyos számtól, mert az esetleg szerencsétlenséget okoz. A számfóbiások sokszor visszavonulnak a társadalomból, hogy elkerüljék a számokat, de azokra a gyerekekre, akik ebben szenvednek, az iskolában bizony cudar világ vár.

Egy fokhagymafóbiásnak sose készítsünk kijevi csirkét vagy bolognai spagettit? Nos, igen, általában nem szeretik a fokhagymát, de beteges félelmük oka leginkább az a képsor, melyet egy horrorfilmben láthattak – ebben a filmben egy gerezd fokhagyma lábra kél, és rettegésben tartja Manhattant!

A “mogyorókrémfelragadásfóbiások” rettegnek attól, hogy egyszer egy kanál mogyorókrémet megkóstolva az a szájpadlásukra ragad. Bizarrnak tűnik, de valójában nem is az: hiszen a mogyoróallergia amúgy is egy nagyon komoly dolog, a szájba ragadt sűrű anyag pedig tényleg okozhat fulladásos halált.

A hosszú szavaktól való félelem – ironikus módon az egyik leghosszabb nevű fóbia (hippopotomonstrosesquipedaliophobia). Nem tudni, hogyan nyilvánul meg, sem azt, hogy tulajdonképpen hogyan is diagnosztizálták, de tény, hogy ez a fóbia létezik!

A félelemtől való félelem is létező dolog: aki ebben szenved, az valóban mindentől fél!

De vajon létezik a “cikk utolsó mondatához éréstől való félelem”? Félek, hogy igen.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here