Matthew Perry – A siker árnyoldalai

“ Matthew Perry se tudott megbékélni a démonjaival, hisz alkohollal és drogokkal próbálta megváltoztatni a valóságot önmaga számára. Adva volt egy vonzó férfi, akiért rajongtak a nők, egy színész, aki annyit keresett, amennyit felélni nem lehetett, szerették, legalábbis a rajongók, és ő nem találta helyét. Állítása szerint az utóbbi években már tiszta volt, és minden erejével azon dolgozott, hogy az is maradjon. Valami azonban nem volt kerek és egy fiatal élet megroppant egy októbervégi éjszaka alatt.”

 

 
 

Ki ne fohászkodna a sikerért fiatalkorában? (Vagy bármikor.) Úgy érezzük, fél karunkat is odaadnánk, ha viszontláthatnánk magunkat egy óriásplakáton, kivetítőn, vagy csak kopogna a siker angyala, és szórna ránk jócskán a hírnév csillámporából pénzeső kíséretében. Matthew Perry se gondolta másképpen, különösen abban a világban, amelyben élt, ahol igyekezett otthonosan mozogni. Mégis, most egy hónappal halála után, mi, akik szerettük őt, nevettünk vicces poénjain, arra gondolunk, vajon megérte-e. Válaszok nincsenek, hiszen a színész tragikusan fiatalon távozott az élők sorából.

A világ megdöbbent, amikor az 54 éves Perryt holtan találta az asszisztense. Az életéről, belső vívódásairól keveset tudtunk, mindenki a vidám, kedves és szerelmes Chandler Binget szerette, és talán nem kegyeletsértés azt mondani, őt siratta a napokban. Perry nem igazán tudta levetkőzni a karaktert, amely tíz évig élete része volt. Bár cikkeztek arról, hogy komoly alkoholproblémákkal küzd, és a kábítószer is élete része, de valahogy elsiklottunk felette, mert ott volt előttünk a jóképű színész, aki rajongott Monicáért, és végig azért szurkoltunk, hogy ne menjenek szét, maradjanak meg mesebeli szerelemben és hűségben egymásnak. A sorozat hatalmas sikere azonban nem tett jót a színésznek, ahogy a velejáró bőséges fizetség sem, hisz epizódonként egymillió ütötte a markát, ami még hollywoodi körökben sem kevés pénz. Gondoljunk csak bele, hogy ha a pénz boldogítana, akkor minden színész, rendező vagy egyéb sikereket elérő énekes, együttes élete maga lenne a mennyország. Mi, egyszerű földi halandók, akik soha ilyen nagy vagyon közelében sem lehetünk, amit egyes sztárok, focisták gyűjtenek, értetlenül fogadjuk a boldogtalanságot, pedig vannak gondok és fájdalmak, amelyek pénzzel nem orvosolhatók. Jusson eszünkbe Robin Williams, aki szenzációsan hozta a vidám bohóc figuráját legtöbb filmjében, miközben a lelke haldokolt.

Matthew Perry se tudott megbékélni a démonjaival, hisz alkohollal és drogokkal próbálta megváltoztatni a valóságot önmaga számára. Adva volt egy vonzó férfi, akiért rajongtak a nők, egy színész, aki annyit keresett, amennyit felélni nem lehetett, szerették, legalábbis a rajongók, és ő nem találta helyét. Állítása szerint az utóbbi években már tiszta volt, és minden erejével azon dolgozott, hogy az is maradjon. Valami azonban nem volt kerek és egy fiatal élet megroppant egy októbervégi éjszaka alatt.

„Ha meghalok, nem akarom, hogy a Jóbarátok legyen az első dolog, amit megemlítenek – azt akarom, hogy mások segítése legyen az első dolog, ami a nevem hallatán az emberek eszébe jut. És életem hátralévő részét ezt a célt űzve fogom leélni.”

– fogalmazott így egy 2022-es nyilatkozatában. Akkor még senki sem sejthette, hogy ez egy év múlva a valóság lesz.

Végtelenül szomorú belegondolni, hogy volt egy ember, aki megnevettetett másokat, aki örömöt adott foglalkozásából kifolyólag, és volt olyan időszaka is, amikor restellte, hogy mennyit keres azáltal, hogy játszik, mégse volt boldog, elégedett, mert valami hiányzott neki, ami boldoggá tehette volna. Matthew Perry nem volt szerencsés ember, boldog sem, hiszen élhetett volna csodás életet, ő mégis azt a rosszabbikat választotta, ami tönkretette kishíján. Ez azonban csak amiatt történhetett meg, mert szenvedett, mert a lelke nem tudott megnyugvásra találni. A pénz ebben az esetben, ahogy sok másban sem tudott új életet adni.

Most, amikor már égi vásznon kacsint Monicára és Rossra, vagy idétlenkedik Joey-val, csak remélni tudjuk, hogy már nem fáj neki semmi. Legyen így!

Sok sikert és még több nyugalmat odafönt, Mr. Bing, hiányozni fog a nevetésed!

Oktatás és nevelés területén dolgozom, de minden szabadidőmben írok. Szeretek belesni a hétköznapok függönye mögé és közben keresem az embert, a nőt a jól legyártott álarcok mögött. Néha meséket is írok, de gyakrabban novellákat, cikkeket és apró vicces történeteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here